Gelderse Vallei

Boerenprotest langs route Vuelta rustig verlopen

Robert Gesink rijdt in zijn rode leiderstrui langs de boeren
Robert Gesink rijdt in zijn rode leiderstrui langs de boeren © Omroep Gelderland
SCHERPENZEEL - Boeren grepen de doorkomst van de Vuelta zaterdag in Gelderland aan om bij Scherpenzeel actie te voeren langs het parcours. "We kunnen meeliften met de media-aandacht", geeft boerenleider Teus van der Wind aan. De actie is bedoeld om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen. De actie is rustig verlopen, de koers is dan ook niet gehinderd.
"Het wordt uitgezonden in 130 landen met 80 à 90 miljoen kijkers. Het gaat wel ergens om", benadrukt Van der Wind. Volgens hem hebben de boeren een deal gemaakt met de organisatie: als de boeren het parcours niet blokkeren, dan laat de organisatie een tekst van de boeren uitspreken op tv.
De NOS bevestigt dat de boeren een statement maken. Dat wordt niet live uitgezonden, maar is wel gepland in het NOS Journaal van 18.00 en/of 20.00 uur.
Bij Gameren in het rivierengebied stonden tuinders langs het parcours van de Vuelta. Op de N322 stond even een vrachtwagen met de tekst "Rutte geef 'gas'..." dwars over de weg. Daarna werd een hek op de weg geplaatst. Langs de weg staan enkele tientallen tuinders met spandoeken. Zij demonstreren omdat ze zeggen "geen bestaansrecht" meer te hebben door de hoge gasprijzen. "Groningen open!", is te lezen op een van de spandoeken.

De wielrenners van de Vuelta reden rond 14.35 uur overigens zonder problemen langs Gameren. Van de actie was in de live-uitzending op televisie niets te zien.

Minder boeren dan voorspeld

Enkele honderden boeren zijn zaterdag bijeen voor de demonstratie van Agractie. De actiegroep beloofde vrijdag nog twee- tot vierduizend deelnemers, maar toont zich zaterdag toch tevreden. Trekkers, landbouwvoertuigen en vrachtwagens staan langs de route opgesteld in een lange rij en er hangen veel omgekeerde vlaggen. Omdat de Ronde van Spanje ook in andere landen wordt uitgezonden, zijn er leuzen te lezen in het Engels, zoals 'Save the farmer' en 'SOS Dutch Farmers'. Die laatste tekst is ook in hooibalen neergelegd, zodat het vanuit de lucht zichtbaar is.
Bekijk hier hoe de renners het boerenprotest bij Scherpenzeel passeren:
Renners Vuelta passeren boerenprotest
"Gezien de politieke toestanden die gisteren openbaar werden, denken wij dat de zaak begint te kantelen", stelt Van der Wind. "Dat is voor ons een heel positief teken. Dat betekent ook dat het kleine beetje dat wij in te brengen hebben, misschien wel werkt."

'Niet naar duurzaamheid gekeken'

Ook steunbetuigers zijn bij de demonstratie aanwezig, onder wie Hendrika ter Maten die in de gehandicaptenzorg werkt: "Ik vind dat de plannen die ze nu doordrukken te snel en te hard gaan. En dat ze alle innovatieve ideeën van de boeren van tafel vegen. Er wordt niet naar de toekomst en de duurzaamheid gekeken. Er wordt alleen maar iets doorgedrukt dat de regering in het hoofd heeft."