Gelderland

Dorpsdokter deelde mysterieuze pillen uit: 'Hij gebruikte ze voor elke kwaal'

De nagebouwde praktijk in Zomer in Gelderland.
De nagebouwde praktijk in Zomer in Gelderland. © Omroep Gelderland
LIENDEN - Hij was jarenlang een opvallende verschijning in het dorp. Iedereen kende Jean Pierre Guepin, vooral door zijn mysterieuze rode pillen die overal goed voor waren.
Het noemen van de naam Guepin was genoeg vrijdag bij Zomer in Gelderland in Lienden om bij veel inwoners een belletje te doen rinkelen. Vooral de oudere inwoners kenden hem.
"Een hele markante man, vol met humor", zegt Mark Dubelaar, zelf huisarts in Lienden. "Hij had rare grapjes. Zo liep hij wel eens in een berenpak door het dorp met allemaal kinderen achter hem aan. Guepin hield ook van rally rijden. Hij had een opgevoerde Volkswagen Kever. Hij ging daar een keer zo hard de bocht mee om dat hij over een sloot vloog en daar tot stilstand kwam. Ze hebben hem met planken over de sloot terug moeten halen."

Experimenteren met pillen

En dan zijn er natuurlijk de verhalen over de Kieps, zoals Guepin de pillen noemde die hij zelf fabriceerde. "In zijn jonge jaren heeft hij als arts dierproeven gedaan met een rode kleurstof. Die nam hij vervolgens mee naar zijn praktijk en daar is hij doorgegaan met experimenteren. Aanvankelijk gebruikte hij die pillen voor griep, daarna voor elke kwaal. Maar het grappige was dat overal waar Guepin geweest was zag je aan de waslijn kleren met rode vlekken."
Het verhaal van huisarts Dubelaar over Guepin wordt meteen herkend tijdens de uitzending van Zomer in Gelderland in Lienden. In het publiek zaten nog mensen die de pillen voorgeschreven kregen. "Ze hielpen echt wel hoor, tegen de griep. Hij had die pillen altijd bij zich, gewoon in zijn zak. Die hoefde je ook niet te betalen."
In de uitzending van Zomer in Gelderland werd de praktijk van dokter Guepin nagebouwd:
Dorpsdokter Guépin had wonderpilletjes
Wie de echte inrichting wil zien kan naar streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren.