Rijk van Nijmegen

Nijmeegse studenten willen massale aanvraag energietoeslag

NIJMEGEN - Studentenvakbond AKKU in Nijmegen roept studenten op massaal een energietoeslag aan te vragen bij de gemeente als ze dit financieel nodig hebben. Tot nu toe sluit de gemeente studenten hiervoor uit. "We willen een eerlijke behandeling. Daarom voeren we op deze manier de druk op", zegt voorzitter Mo Quirijnen van de vakbond.
Hij benadrukt dat het niet alleen om een eerlijke behandeling gaat, maar dat het ook simpelweg noodzakelijk is: "Ook voor studenten zijn de kosten enorm gestegen en zelfs met bijbaantjes en steun van ouders zijn de hogere energiekosten niet zomaar te betalen."
Nu de energieprijzen enorm zijn gestegen - onder meer door de oorlog in Oekraïne - kunnen mensen die maandelijks rond het sociale minimum inkomen van 1300 euro zitten dit jaar een eenmalige energietoeslag van 800 euro krijgen. Dit moet worden aangevraagd via de gemeente.
Gemeenten sluiten studenten echter uit van deze toeslag op advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) omdat de energiekosten vaak bij de huurprijs zijn inbegrepen en omdat veel studenten nog bij hun ouders wonen. Studenten jonger dan 21 vallen nog onder de verantwoordelijkheid van hun ouders en kunnen op basis daarvan wettelijk sowieso worden uitgesloten voor de energietoeslag.

Uitspraak rechter

Een 30-jarige Nijmeegse student vocht een afwijzing van de toeslag onlangs met succes aan bij de rechter. Het oordeel was dat studenten niet als groep mogen worden uitgesloten omdat er onder hen ook huishoudens of alleenstaanden zijn die qua minimuminkomen en omstandigheden niet verschillen van situaties van niet-studenten.
Volgens AKKU worden studenten in Nijmegen in de aanvraagprocedure echter al direct uitgesloten voor de toeslag als ze aangeven dat ze recht hebben op studiefinanciering. Ze adviseren studenten dit dan ook niet te vermelden als er naar gevraagd wordt, maar het alleen te noemen als een overige bron van inkomen. Met deze ontwijking wordt de aanvraag wel in behandeling genomen.
De gemeente Nijmegen lijkt niet blij met dit advies van AKKU aan de studenten. "Het is wel de bedoeling dat iedereen, ongeacht of je student bent of niet, een aanvraag eerlijk en volledig invult. Voor een juiste afhandeling van een aanvraag is dit ook nodig", laat een woordvoerder weten.

Individuele bijstand

De gemeente Nijmegen heeft in het beleid tot nu toe de richtlijnen van het Rijk gevolgd. Naast de eerder genoemde argumenten van de VNG om studenten uit te sluiten, hanteert Nijmegen een argument van de overheid dat haaks staat op die van de rechter: studenten worden als groep uitgesloten omdat individuele bijzondere bijstand een betere optie zou zijn voor studenten met financiële problemen door stijgende energiekosten.
Nu is het echter de vraag of de uitspraak van de rechter voor precedentwerking gaat zorgen en wat de gevolgen zullen zijn. "We hebben hier nog overleg met het Rijk over", zegt de gemeentewoordvoerder. "We vragen studenten dan juist ook even te wachten met de aanvraag. Dan kunnen we, zodra er een uitspraak is, meteen volgens de laatste regels of richtlijnen handelen."

Onetisch

Quirijnen: "We snappen natuurlijk wel dat we in een grijs gebied zitten met de oproep om bij de aanvraag sommige vragen te ontwijken. Maar het is ook maar de vraag of de gemeente de procedure zo mag inrichten dat je meteen geweigerd wordt, zodra blijkt dat je een student bent. Wat voor ons in ieder geval bovenaan staat is dat veel studenten deze toeslag hoe dan ook gewoon nodig hebben en het is onethisch van de gemeente dat studenten worden uitgesloten."
AKKU wil wel in overleg blijven met de gemeente. Volgens Quirijnen hebben ze hiervoor onlangs nog een verzoek ingediend, maar tot nu toe geen reactie gehad. De gemeente geeft aan AKKU op de hoogte te houden als er vanuit het Rijk ontwikkelingen komen.