Rijk van Nijmegen

De provincie Limburg staat vol met de mooiste Gelderse kastelen

Kasteel Well
Kasteel Well © René Arendsen
WELL - Kasteel Arcen, kasteel de Keverberg en kasteel Well: het zijn maar een paar voorbeelden van stoere burchten langs de Maas tussen Mook en Roermond die een Gelderse oorsprong hebben. Het grootste gedeelte van Noord- en Midden-Limburg hoorde eeuwenlang bij het hertogdom Gelre. Net als de Veluwe, de Achterhoek en het Rivierengebied. De Gelders-Limburgse kastelen langs de Maas zijn stille getuigen van een lange, maar vergeten geschiedenis.
Kasteel Well is daar een mooi voorbeeld van. De waterburcht stamt uit de veertiende eeuw. In die tijd waren de kasteelheren verbonden aan de hertogen van Gelre. De Gelderse vorsten kwamen ook ongetwijfeld regelmatig op bezoek. Tegenwoordig biedt het kasteel huisvesting aan Amerikaanse studenten van het Emerson College in Boston. Zij willen kennismaken met Europa. Overal zijn kamers met hoogslapers en op de voorburcht vinden we de collegezalen. De fitnessruimte is daar ook in de voormalige kerker.
Rob Dückers voor kasteel Well
Rob Dückers voor kasteel Well © Omroep Gelderland

'Zweinstein aan de Maas'

Rob Dückers is kunsthistoricus en directeur op kasteel Well. Hij leidt ons rond tussen de Amerikaanse studenten die overal in het kasteel rondlopen. “Mijn werkkamer zit in een middeleeuwse torenkamer,” vertelt hij enthousiast. “De versieringen uit die tijd zijn zo hier en daar nog zichtbaar. Bij een kasteel hoort natuurlijk ook een spookverhaal. Volgens een oude legende zou de dochter van één van de kasteelheren hier nog rondzwerven. De Amerikaanse studenten voelen zich hier helemaal in een verhaal uit Harry Potter. Zweinstein aan de Maas.”

Meer Gelderse kastelen in Limburg

Ook andere kastelen in Noord- en Midden-Limburg herinneren aan een roemrijk Gelders verleden. De burcht van Montfort was ooit één van de grootste kastelen in de Nederlanden. Dit was het meest zuidelijke machtscentrum van de graven en hertogen van Gelre in de middeleeuwen. Familieleden van de Gelderse vorstendynastie bleven zelfs tot diep in de achttiende eeuw wonen op kasteel Arcen. Op de statige gebouwen is het Gelderse wapen met de gouden en zwarte leeuw op een blauw met gele achtergrond nog overal te zien.
Kasteel Montfort, vlakbij Roermond
Kasteel Montfort, vlakbij Roermond © Omroep Gelderland

Verhaal van Gelderland

Steden, kastelen en bewoners uit Noord- en Midden-Limburg komen ook uitgebreid aan bod in het boek Verhaal van Gelderland. Vanaf november ligt het overzichtswerk van de Gelderse geschiedenis in de boekwinkels. Hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven wil het oude Overkwartier van Gelre graag bij het verhaal betrekken. “Vanaf de elfde eeuw tot halverwege de zeventiende eeuw hoorden Noord- en Midden-Limburg bij het Gelderse territorium en dus bij het Verhaal van Gelderland.”
Rob Dückers is het daar volledig mee eens. Hij woont zelf in Roermond, één van de vier middeleeuwse hoofdsteden van Gelderland. “De grenzen van de provincie Limburg ontstonden pas in de negentiende eeuw. Er is een groot verschil tussen het zuiden en het noorden van Limburg. Zuid-Limburg hoort bij de cultuurregio van Maastricht, Luik en Hasselt. Noord-Limburg is veel meer georiënteerd op het gebied van de Nederrijn tussen Nijmegen, Roermond en Keulen. Deze regio hoort onlosmakelijk bij het Verhaal van Gelderland.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.