Gelderse Vallei / Rivierengebied

'Stap in goede richting', maar toch duizenden boeren in actie tijdens Vuelta

Boeren tijdens een eerdere actie dit jaar.
Boeren tijdens een eerdere actie dit jaar. © ANP
SCHERPENZEEL - "Dit is zeker een stap in de goede richting en daar zijn we altijd blij mee." Dat zegt Agractie-voorman Bart Kemp uit Ede in een reactie op minister en CDA-leider Wopke Hoekstra, die stelt dat het kabinetsdoel om in 2030 overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd "niet heilig" is. Toch laten twee- tot vierduizend boeren de komende dagen tijdens de Vuelta weer van zich horen, ook in Gelderland.
"Het is Hoekstra te heet onder de voeten, en hij moet dus stappen zetten, anders implodeert zijn partij. Die stap zagen we overigens al een maand geleden aankomen. We voeren niet alleen actie maar we hebben natuurlijk ook inhoudelijke gesprekken, ook met de top van de politiek", zegt Kemp.
Volgens hem was bij het landelijke CDA wel duidelijk dat de zogeheten kritische depositiewaarde (kdw) zo snel mogelijk van tafel moet. De kdw is de hoeveelheid stikstof die mag neerslaan, onder meer vanuit de veehouderij, zonder grote schade aan het ecosysteem. De boeren vinden de kdw ongeschikt als instrument om de natuur mee te beschermen. De natuur zou er niet beter van worden.
Kemp: "Als die kdw niet wordt losgelaten, dan wordt de steun voor de CDA-top vanuit de achterban ingetrokken." Het CDA kan van oudsher op veel boerenstemmen rekenen.
Boerenactie tijdens wielerronde
Ondanks de uitlating van Wopke Hoekstra voeren de boeren deze dagen uitgebreid actie tegen de stikstofplannen. Volgens Agractie-leider Bart Kemp doen twee-tot vierduizend boeren mee aan protesten rond de Vuelta, de Spaanse wielerronde die zaterdag onder meer Gelderland aan doet. De Vuelta doet dan onder meer het rivierengebied en Scherpenzeel aan.

Over een lengte van ongeveer 10 kilometer, tussen Scherpenzeel en Woudenberg in de provincie Utrecht, hebben de boeren ludieke acties gepland. Er hangen vlaggen, er staan tractoren met spandoeken en met strobalen hebben zij 'sos Dutch farmers' geschreven. Tot blokkades komt het volgens Agractie niet.

Kemp zegt verder dat er twee spannende weken volgen. "Er is nieuw wetenschappelijk materiaal beschikbaar dat leidt tot de val van het kabinet of tot een ommezwaai van het stikstofbeleid", is zijn voorspelling.
Ook Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland is blij met de draai van Hoekstra. Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel, zegt LTO.

MOB: klacht indienen

Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot wordt verschoven. Nijmegenaar en 'stikstofridder' Johan Vollenbroek van MOB laat weten dat 2030 in zijn ogen eigenlijk al te laat is.

Debat

De Tweede Kamer komt terug van zomerreces voor een debat over de uitspraken vanHoekstra. Een verzoek van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders wordt door een ruime Kamermeerderheid gesteund, ook door coalitiepartijen.