Gelderse Vallei / Rivierengebied

Vuelta zoeft door Gelderland: 'Ik heb liters koele, fruitige sangria klaarstaan'

Het Wapen van Lienden maakt zich op voor de Vuelta
Het Wapen van Lienden maakt zich op voor de Vuelta © Omroep Gelderland
SCHERPENZEEL - In nog geen vijftig minuten racen ze door Gelderland, maar langs de route pakken ze al dagen uit. De Vuelta is 'once in a lifetime'.
De tweede etappe van de Vuelta gaat zaterdag van ’s-Hertogenbosch naar Utrecht. De route is 183 kilometer lang, waarvan een groot deel door Gelderland. Al maanden zijn gemeenten, bedrijven en inwoners langs de route bezig met de voorbereiding van de fietstour die in een paar minuten voorbij is. Voor velen is het een gebeurtenis om nooit meer te vergeten en ze hebben er zin in!

Doorkomsttijd 14.15 uur: Brakel

Wieler tourclub Maas en Waal heeft al maanden een actieve commissie speciaal voor de wielertour samengesteld. Bestuurslid Joop Kosters: "Het is een unieke gebeurtenis, dus we gaan er een unieke dag van maken. We hebben de wielerbaan mooi aangekleed. Er komt een groot lcd-scherm waarop de tour vanaf de start te zien is. En dan komen ze hier voorbij! Daarna start hier het programma. We hebben een dikke bandenrace voor kinderen en allemaal kraampjes. Het wordt een feestje en vanavond is er overigens ook al een filmavond. Want het scherm staat er toch al."

Doorkomsttijd 15.11 uur: Lienden

Tries van Blijderveen van het Wapen van Lienden pakt helemaal uit. "Ja, ze zoeven in een paar minuten door Lienden, maar wij hebben de hele dag feest. We zijn helemaal in Spaande sferen. Het is once in a lifetime. We hebben Spaanse vlaggen uitgedeeld bij huizen langs de route. En het mooiste huis dat versierd is krijgt van ons een waardebon. En ja, ik denk dat het hele dorp wel uitloopt, dit mag je niet missen, dat ze bij ons voorbij komen is uniek."

Doorkomsttijd 15.58 uur: Scherpenzeel

Thomas Diepgrond van het gelijknamige Fietscafé in Scherpenzeel leeft al een week lang in Spaanse sferen. Samen met collega horecabedrijven is een programma opgetuigd met Spaanse live muziek, plankjes met Spaanse tapas en zelfs een speciaal gebrouwen Spaans bier. "Met het testen van de sangria ben ik vorige week al begonnen. Het is belangrijk dat hij lekker koel is en vol van vers fruit. Het is een hele happening en ik weet zeker dat er veel mensen op af komen. Er zijn nog veel toeristen en de inwoners van Scherpenzeel zijn er zeker bij."
De route van de tweede etappe van de Vuelta.
De route van de tweede etappe van de Vuelta. © Omroep Gelderland
De volledige lijst van doorkomsttijden in Gelderland is als volgt:
14.15 uur - Zaltbommel
14.37 uur- Maasdriel
14.44 uur - Heerewaarden
14.51 uur - Dreumel
14.57 uur - Wamel
15.06 uur - Echteld
15.11 uur - Lienden
15.58 uur - Scherpenzeel
De reclamekaravaan de aan de renners voor afgaat gaat al een uur eerder aan de renners vooraf.