Arnhem en omstreken

Vier doden door partnergeweld dit jaar, wat is er aan de hand?

Agenten in de Tuinstraat in Arnhem na de fatale steekpartij.
Agenten in de Tuinstraat in Arnhem na de fatale steekpartij. © Persbureau Heitink
ARNHEM - "Een incident in de relationele sfeer." Zo omschrijft de politie dood van een vrouw in de Tuinstraat in Arnhem. Zij werd donderdag gevonden. Dit jaar telde al meerdere soortgelijke voorvallen, blijkt uit een inventarisatie door Omroep Gelderland
Dit jaar telde Gelderland al zeker zes ernstige incidenten in de relationele sfeer. Door dat 'partnergeweld' vielen, inclusief de vrouw van donderdag, vier dodelijke slachtoffers. In twee gevallen overleden ook de daders.

Moeder en zoontje in Geldermalsen

Geldermalsen werd in mei opgeschrikt door de dood van een moeder (38) en haar zoontje van 6. De vader van het gezin sloeg op de vlucht. Na zijn arrestatie in Duitsland overleed hij in een ziekenhuis na een zelfmoordpoging.

Dood Samantha

Twee weken na de dood van de messteken om het leven gebrachte Samantha uit Arnhem vond de politie op 10 juni het lichaam van haar partner. Dat lag in de Rijkerswoerdse Plassen, een recreatiegebied tussen Arnhem-Zuid en Elst.
Wijkagent: 'Ik ken gezin niet'
Over de dode vrouw in de Tuinstraat in Arnhem geeft de politie vrijdag weinig informatie vrij. De vrouw kwam donderdagavond om het leven door messteken. Een verdachte zit vast. Volgens omwonenden was de politie kind aan huis bij het gezin, maar een wijkagent ontkent dat tegenover Omroep Gelderland: “Ik ken het gezin niet.”

Steekpartij bij zorginstelling

Maar waren ook ernstige incidenten zonder fatale afloop. Eind vorige maand pakte de politie een 35-jarige Doetinchemmer op voor een steekpartij in een wooncomplex van een zorginstelling in Arnhem. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis. Eind juni arresteerden agenten een inwoner van Druten voor een aanslag op een camping in Kerkdriel. Een vrouw van 28 zou in zijn opdracht in april zijn neergestoken door een man zonder vaste woon- of verblijfplaats.
In Malden en Nijmegen deden zich eerder dit jaar ook steekincidenten voor, waarbij gewonden vielen. In een ander geval wist een vrouw het vege lijf te redden door het dak op te vluchten. De brandweer redde de vrouw met behulp van een hoogwerker.
Ze hebben het idee dat het einde zoek is
criminoloog Marieke Liem

Aantal doden in 2020

In 2020 registreerde het ministerie van Volksgezondheid in ons land 52 doden door relationeel geweld. Dat aantal is goed voor ruim 44 procent van de moordzaken in dat jaar. Een jaar eerder was dat percentage ongeveer een derde.
Criminoloog en psycholoog aan de Universiteit van Leiden Marieke Liem doet al jaren onderzoek naar huiselijk geweld. Omroep Gelderland sprak met haar begin 2020 na twee familiedrama's kort na elkaar, in Duiven en Hengelo. Er doen zich nogal eens gezinsdodingen voor waarbij de dader denkt dat de slachtoffers beter af zijn als ze niet meer leven. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij ernstige schulden. "Ze hebben het idee dat het einde zoek is als ze werkloos raken, het huis uit moeten en de schuldeisers op de stoep staan. Dat het beter is als ze er als hele gezin uit stappen", aldus Liem. "Het is vaak vanuit de dader een weloverwogen beslissing."
Dat is volgens de criminologe weer anders bij verwarde mensen, die bijvoorbeeld psychotisch zijn en denken dat de aarde eraan gaat. "Daar zit veel eerder een spontaan element in."
Een gezinsdoding gevolgd door zelfdoding, zoals in Geldermalsen, wordt vrijwel uitsluitend door mannen gedaan, betoogt de wetenschapper. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de positie van de man in de samenleving. Vrouwen hebben volgens Liem minder last van bezitsdrang bij een scheiding of financiële problemen.