Achterhoek

De scholen beginnen weer, maar lerarentekort is nog lang niet opgelost

De school in buurtschap Zwolle is weer open.
De school in buurtschap Zwolle is weer open. © Omroep Gelderland
GROENLO - De zomervakantie zit erop voor scholen in de regio Midden, dus mogen veel Gelderse kinderen weer naar het leslokaal. Voor docenten en schoolbesturen breken spannende tijden aan: invallers of reservedocenten zijn er vaak niet.
Op basisschool St. Ludgerus (Delta Scholengroep) net buiten Groenlo willen ze daar de eerste schooldag niet bij stilstaan. Ze hebben namelijk wat te vieren: de school bestaat 100 jaar. "We gaan op deze honderdste eerste schooldag niet één voor één naar binnen, maar met zijn allen tegelijk", vertelt directeur Juliët Elsinghorst.
Bovendien liggen voor alle ruim veertig kinderen snoepjes klaar. "Dat past binnen ons thema Fris en Fruitig. En het is snoep, maar niet zo groot dat het heel ongezond is."
Het is maandag dubbel feest op basisschool St. Ludgerus:
Basisschool St. Ludgerus viert dubbel feest
Er zijn dit jaar twee groepen die met docenten voor de klas van maandag tot en met vrijdag mogen verschijnen. "Deze eerste schooldag staat in het teken van ontmoeten, kennis maken en wennen. Het is voor veel kinderen al spannend en leuk genoeg dat ze weer terug zijn."

Weinig reserve

Verschillende scholenkoepels staan daar volledig achter: ze zijn klaar voor het nieuwe jaar en klassen kunnen op normale sterkte beginnen. Ook bij de Delta Scholengroep, waar volgens een woordvoerder op sommige plekken slimme oplossingen zijn gevonden waardoor aangepaste roosters niet nodig zijn. Maar ruimte voor onverwachte uitval is er nauwelijks. "De flexibele schil die we hebben, wordt al maximaal ingezet. Dus die druk door het personeelstekort is er wel", zegt Karen van Rijswijk van scholenkoepel CPOB, met scholen in de Betuwe en Bommelerwaard.
Het is heel dun met de mensen die we nu hebben
Dat herkennen ze bij scholenkoepel Fluvium, die scholen heeft in het zuiden van Gelderland. "We hebben nu geen gaten in de vacatures. Alle groepen kunnen starten en zijn bezet. Maar het is wel heel spannend. Het is heel dun met de mensen die we nu hebben." Mocht er iemand uitvallen, dan is een oplossing niet snel voorhanden. "Als er nu ergens een leerkracht uitvalt, voorzie ik wel problemen."

Denken in oplossingen

En dat het probleem vanzelf opgelost zal worden, daar hebben de besturen geen vertrouwen in. Voorzitter van Fluvium, Pim Spijkers, vat het samen: "Ik kom uit de Randstad en weet hoe het daar is. Dat gaat er hier ook aankomen." Ze zetten daarom in op creatief kijken naar nieuwe oplossingen. "Kunnen we bijvoorbeeld ook af en toe mensen voor de klas zetten die geen pabo-opleiding hebben? Dat soort zaken willen we komend jaar bespreken."
Ook bij CPOB proberen ze creatief om te gaan met het personeelstekort. "Komend jaar staat ook in het teken van een project waarin we met directeuren, docenten en ouders gaan overleggen: wat is er mogelijk? Hopelijk kunnen we dan een pilot doen waarin we die ideeën testen." Want met af en toe een invaller kom je er niet. "We zijn echt op zoek naar duurzame oplossingen voor de lange termijn."