Achterhoek

Celstraf voor boer die blokkade op de A18 'uitlokte'

De blokkade aan het eind van de A18 werd naar de kant geschoven
De blokkade aan het eind van de A18 werd naar de kant geschoven © 112Achterhoek-nieuws
ARNHEM - De politierechter in Arnhem heeft een 40-jarige inwoner van Oost-Gelre veroordeeld voor zijn rol in het boerenprotest op de A18 bij Westendorp, op 28 juli. Bij de actie blokkeerden boeren de weg en dumpten ze afval. De boer krijgt zestig dagen gevangenisstraf, waarvan 56 voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur. De man heeft de celstraf uitgezeten in voorarrest.
Het OM vond dat de verdachte met "zijn uitlokkende rol bepalend is geweest in het versperren van de A18 op 28 juli. Zonder zijn handelen was de blokkade er toen en daar niet geweest", zei de officier van justitie bij de politierechter.
Justitie verweet de 'actieboer' door het sturen van WhatsApp-berichten en het houden van een bijeenkomst bij hem thuis "op een zeer vervelende wijze heeft bijgedragen aan een situatie in Nederland die schadelijk is voor de hele maatschappij". Hij stuurde in een groepsgesprek de tekst: 'Vanavond nog mensen zin in een toertocht door de Achterhoek, rond 21 uur, inclusief kipper met spulletjes?'

Claim Rijkswaterstaat

Wegbeheerder Rijkswaterstaat heeft een claim van 3600 euro ingediend voor het blokkeren van de weg en het dumpen van afval. Die vordering wees de rechter toe.
Het OM vindt het recht op demonstreren een groot goed, maar als strafbare feiten worden gepleegd, ontstaat volgens justitie gevaar voor de verkeersveiligheid en worden wegen beschadigd. Dat pikt de openbaar aanklager niet: "Daders worden vervolgd en bestraft."
In een eerdere zaak kreeg een andere boer uit Oost-Gelre een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval bij Westendorp. Hij werd op heterdaad betrapt. "Ik sta niet achter de actie, maar vond wel dat ik iets moest doen", vertelde de varkenshouder aan de rechter.