Arnhem en omstreken

Ondernemer woedend op curator: 'Hij heeft zijn eigen zakken gevuld'

Sebahat Yudursen heeft de curator aansprakelijk gesteld
Sebahat Yudursen heeft de curator aansprakelijk gesteld © Wouter Crusio
ARNHEM - Een failliete ondernemer uit Arnhem is woedend op de curator die haar faillissement moest afwikkelen. Volgens de onderneemster heeft de curator twee jaar lang 'zijn eigen zakken gevuld'. De schuldeisers hebben daardoor het nakijken.
Het bedrijf van Sebahat Yudursen gaat failliet in 2018. De betrokken curator meent onbehoorlijk bestuur te zien en met toestemming van de rechter-commissaris stapt hij naar de rechtbank, maar daar krijgt hij geen gelijk. De procedure duurt twee jaar. In die tijd staat de failliete ondernemer in de wachtstand en krijgen de schuldeisers geen geld.
De curator maakt gedurende die periode veel uren, die worden betaald vanuit de failliete boedel. Met een basisuurtarief van 229 euro loopt dat salaris hoog op.

Niet afbetaald

Het resultaat: de 130.000 euro die in de boedel zat, gaat voor het grootste deel naar de curator. De schuldeisers staan met lege handen: zelfs de laatste huur van het pand is nog niet betaald.
Sebahat vindt dat de curator twee jaar lang onnodig gerekt heeft en voelt zich bedrogen. "We hebben een heel goede band met de verhuurder van het pand. Maar hij heeft nog steeds niet de laatste maand huur gekregen. Als ik hem tegenkom, voel ik me schuldig. Er was genoeg geld in de kas, nu niet meer."

Financiële prikkel

Volgens Jacob Vlaar, voormalig hoofdinspecteur bij de politie en ex-advocaat, is Sebahat niet de enige gedupeerde ondernemer. Vlaar houdt zich sinds 2004 bezig met conflicten met curatoren.
"Curatoren worden betaald vanuit de boedel en 90 procent van de failliete boedels zijn gewoon leeg. Dan krijgen curatoren ook geen salaris. Zodra er wel geld in de boedel zit, dan is er een financiële prikkel om daar zo veel mogelijk uit te halen. Het is gewoon georganiseerde roof", zegt hij.
Kijk en luister naar het verhaal van Sebahat Yudursen:
Sebahat verwijt de curator van haar bedrijf wanbeleid

Niet zeldzaam

Dit soort praktijken zijn volgens hoogleraar burgerlijk recht Bas Kortmann niet zeldzaam, maar de oorzaak ligt niet geheel bij de curator. "Het is een systeemfout", zegt hij. Er is namelijk wel toezicht op een curator door een rechter-commissaris, maar dat toezicht is oppervlakkig.
"Rechter-commissarissen moeten soms op wel honderden faillissementsdossiers tegelijk toezicht houden. Ze hebben te weinig tijd om goed in een dossier te duiken voordat ze toestemming geven."
Ook schort het volgens Kortmann aan kennis bij rechter-commissarissen. "Ze zitten vaak vier à vijf jaar op faillissementsdossiers, daarna gaan ze weer iets anders doen. Op deze manier gaan rechter-commissarissen weg op het moment dat ze net ervaren zijn."
Rechter-commissarissen en de curator werken in een bepaalde mate samen, zegt Kortmann. "Ze moeten samen het faillissement afhandelen, maar tegelijkertijd houdt een rechter-commissaris toezicht. Dat schuurt."

Aansprakelijk

Sebahat laat het er niet bij zitten en heeft de curator aansprakelijk gesteld. "Hij heeft zijn werk niet goed gedaan en geen eigen onderzoek verricht. Hij heeft mij en mijn zakenpartner twee jaar lang in een mentale en financiële gijzeling gehouden."
De curator laat mondeling weten aan Omroep Gelderland dat hij geen commentaar wil geven.
Het verhaal van Sebahat Yudursen en de werkwijze van curatoren komt donderdagavond aan bod in het tv-programma In het Vizier van De Jager op TV Gelderland. Daarin gaat Inge de Jager op zoek naar mensen die in de knel zitten, zich niet gehoord voelen en met de rug tegen de muur staan. Loop jij ook tegen dit soort zaken aan? De redactie van In het Vizier van De Jager wil graag met je in contact komen. Je kunt een e-mail sturen naar inhetvizier@gld.nl.