Rivierengebied

Knuffelen met de koeien van Sharon (21): 'Het werkt heel kalmerend'

Sharon met één van haar koeien.
Sharon met één van haar koeien. © SRC
ERICHEM - Dat grote, stevige en borrelende lijf voelen van een koe en daardoor echt contact maken met je eigen oergevoel. Dat kan in Erichem bij Sharon van Sterkenburg (21). Zij heeft sinds vorig jaar een bedrijf in koe knuffelen. “Mijn vader gaf me het laatste zetje voor dit idee.”
“Ik ben vorig jaar klein - met twee koeien - begonnen”, vertelt Sharon aan mediapartner SRC. “Dit jaar heb ik een website in de lucht en heb ik uitgebreid naar vier koeien. Die heten Pip, Co, Marieke en Jelle.”
Zo ging het koeknuffelen in verzorgingstehuis Elim in Ochten eraan toe:
Koeknuffelen in Ochten
Met Pip is het allemaal begonnen. Zij stond in het tuinhuisje van haar aanstaande schoonouders. “Op een gegeven moment was Pip een kandidate voor de slacht, maar ik had haar al een naam gegeven en was gehecht geraakt aan haar. Daarom heb ik een landje gehuurd om voor haar te zorgen.”
Ondertussen liepen de kosten op en toen vroeg Sharons vader: ‘Waarom ga je er geen koeknufelbedrijf mee opstarten?’ Hij gaf daarmee het beslissende zetje voor de oprichting van Sharons bedrijf. “Ik heb vervolgens meteen een folder gemaakt en die overal op campings in de buurt neergelegd. En zo is het gegroeid.”
Ik heb een minikoe om mee te beginnen
“De meeste bezoekers hebben nog nooit een koe in levenden lijve gezien. Op tien hoog valt dat natuurlijk ook tegen”, vertelt ze. “Zij genieten er enorm van als hun ogen open gaan door de ontmoeting met één van mijn koeien. Ik hoor vaak reacties in de trant van: ‘Ze zijn wel heel groot’. Daarom heb ik ook een minikoe om mee te beginnen. Zij heet heel toepasselijk Mini.”

Gebruiksaanwijzing

De koeien vinden volgens haar een uurtje knuffelen vaak prima, al hebben ze een gebruiksaanwijzing. “Het is heel belangrijk ze van de voorkant te benaderen. En voor kinderen geldt: niet rennen of gillen. Daar raken ze van uit hun doen. Of ze gaan mee rennen met de kids als een soort van spelletje.”
Voor de bezoekers en koeknuffelaars is een knuffelsessie heel ontspannend en rustgevend. “Het is echter geen wondermiddel, maar ondersteunt wel allerlei herstelprocessen. Een koe is namelijk altijd zichzelf. Een knuffelaar neemt de kalmerende energie over van mijn koeien.”