Gelderland

Prehistorische mammoet herrijst in Varsselder

Prehistorische mammoet herrijst in Varsselder
Prehistorische mammoet herrijst in Varsselder
VARSSELDER - Een paar miljoen jaar geleden zwommen er nog haaien en walvissen en er leefden mammoeten en neushoorns samen met de neanderthalers in de Achterhoek. En precies die geschiedenis gaat tijdens Zomer in Gelderland herleven in Varsselder.
Varsselder is een dorp met zo'n 800 inwoners in de gemeente Oude IJsselstreek en wordt vaak in één adem genoemd met Veldhunten. Ook al zijn het twee kernen, de bewoners voelen een sterke samenhang. Voetbal is er de populairste sport en wordt beoefend op sportpark De Buitenham bij GWVV. Graafschap-icoon Ted van de Pavert (nu Roda JC) voetbalde er ooit.
Op dat sportpark staat ook het prachtige dorpshuus, de plek waar veel gebeurt en vooral ook vele verenigingen samenkomen. En verenigingen hebben ze hier nog steeds genoeg. Wat te denken van toneelvereniging 'Kom eens Kieken' , Fanfare St.Gregorius, carnavalsvereniging De zinkput, het Onze Lieve Vrouwe Gilde. Een school is er ook nog en natuurlijk mag de kerk niet ontbreken.

Sporen van de ijstijd

Miljoenen jaren geleden zag het er hier dus totaal anders uit. Sporen van de ijstijd zijn in deze buurt nog steeds zichtbaar in het landschap. En er worden af en toe ook nog fossielen en resten van zoogdieren uit de ijstijd gevonden. Die geschiedenis van de Achterhoek gaat dus miljoenen jaren terug en is voor veel mensen nog onbekend.
In Varsselder biedt bezoekerscentrum min40celsius de mogelijkheid terug te gaan in die geschiedenis van de ijstijden en eerder. Je kunt er van alles leren over het unieke landschap van de regio. Een speurtocht naar de bijzondere geologische geschiedenis, de unieke fossielen en ijstijdzoogdieren en archeologie (Steentijd tot en met Romeinse tijd). Dat bezoekerscentrum was reden voor de redactie van Zomer in Gelderland om de hele oude tijden te laten herleven.
Kijk hier naar de opdracht in Varsselder:
De opdracht wordt uitgedeeld in Varsselder