Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Schaapherder Daphne durft na aanval wolven weer de hei op

Schaapherder Daphne met kuddebewakingshonden
Schaapherder Daphne met kuddebewakingshonden © Laurens Tijink
ELSPEET - Bijna een jaar geleden werd een schaapskudde op de heide tussen Elspeet en Vierhouten op klaarlichte dag aangevallen door drie wolven. Het gebeurde op enkele honderden meters afstand van de kudde van Daphne van Zomeren. De schrik zat er goed in bij de herder van de Elspeetse schaapskudde. Twee potige Spaanse honden helpen nu om de schapen te beschermen.
Op de heide bij Elspeet is Daphne met haar 230 schapen de hei opgetrokken. Tevreden kijkt ze naar de grazende dieren. Sinds de komst van twee kuddebeschermingshonden voelt ze zich weer op haar gemak met de kudde op de hei. Dat was kort nadat drie wolven schapen van een kudde even verderop aanvielen wel anders, vertelt Daphne in gesprek met BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink.

Typisch Zuid-Europees trekje

Zowel voor de honden, de schapen en voor Daphne was de komst van de kuddebeschermingshonden wennen. In de afgelopen maanden zijn deze honden steeds meer gewend geraakt aan hun nieuwe leven in de schaapskudde op de Veluwe. Voorlopig blijven de dieren aangelijnd, vertelt Van Zomeren. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat de beschermingshonden een hechte band krijgen met de kudde. Eén typisch Zuid-Europees trekje hebben de dieren nog niet afgeleerd.

Wel beschermen, maar niet vechten

Sinds de komt van de kuddebeschermingshonden zijn er in de schaapskudde van Daphne geen incidenten met wolven geweest. Wel duiden sporen erop dat de wolven nooit ver weg zijn. De honden zijn dan ook altijd in de buurt van de kudde. Als er onverhoopt een wolf is die de kudde aanvalt dan is het niet de bedoeling dat de kuddebeschermingshonden gaan vechten met de wolven, vertelt Daphne.

Wolven leren nu dat ze uit de buurt van kudde moeten blijven

Wolven zien de schapen vooral als makkelijk hapje, maar met hun dikke wollen vacht is het voor wolven niet het lekkerste voedsel, denkt Van Zomeren. Een hert of een wild zwijn is smakelijker en in het gebied leeft voldoende wild. Maar er kunnen allerlei redenen zijn waarom een wolf toch een keer een schaap aanvalt, vertelt de herder op de radio. "Bijvoorbeeld om te oefenen met jagen. Ik kan dan ook niet zeggen dat het nooit meer zal gebeuren." Ook al heeft ze ook met de kuddebeschermingshonden nog steeds geen honderd procent zekerheid dat haar schapen niet zullen worden aangevallen. Het vertrouwen is enorm gegroeid. "Bovendien leren we met de aanwezigheid van de beschermingshonden de roedel wolven nu ook om gewoon niet bij de schapen te komen."
Naast de schaapskudde van Daphne leven er ook kuddebeschermingshonden bij de schaapskudde van Hoog Buurlo.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.