Gelderse Vallei

Tientallen ballonnen de lucht in: 'We kunnen best wat regen hebben'

De Ballonfiësta is voor het eerst in drie jaar weer van start.
De Ballonfiësta is voor het eerst in drie jaar weer van start. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Na twee lange coronajaren gaan de ballonnen eindelijk weer de lucht in tijdens de Ballonfiësta. Tientallen luchtballonnen gaan vanuit Barneveld de lucht in, wat zorgt voor veel bekijks. Het weer leek nog roet in het eten te gooien, maar even na 20.00 uur kwam dan toch het verlossende woord. Twintig van de 32 ballonnen stegen uiteindelijk op.
Het is weken droog gebleven, maar op de dag dat de Ballonfiësta begint, pakken dikke wolken zich samen boven Kasteel de Schaffelaar. Hier en daar valt regen. Geen ballonnenfeest dus? Volgens Jack de Jong, voorzitter van de organisatie, hoeft de boel dan niet in het water te vallen.

'Niet vies de lucht in'

"We kunnen best wat regen hebben", laat De Jong weten op Radio Gelderland. "Varen in dit weer is geen probleem. Ook een nat veld maakt niet uit. We leggen grote zeilen neer voor de ballonnen om te liggen, zodat ze niet vies de lucht in gaan. We proberen ook te voorkomen dat het veld te nat wordt. Er zijn gaten geprikt in het gras, zodat nattigheid kan weglopen."
Al sinds 1982 wordt het festijn gehouden. De Jong moest er niet aandenken dat het evenement niet van de grond zou komen. "We hebben het twee jaar niet gedaan. En we hebben er weer zin in."
Deze twee ballonnen werden als eerste gedoopt.
Deze twee ballonnen werden als eerste gedoopt. © Omroep Gelderland
Het festijn duurt nog zeker tot zaterdag. Dagelijks gaan er vaartuigen omhoog. Het festijn staat bekend om de bijzondere ballonnen. "Er gaan er 32 de lucht in", licht De Jong toe. "We hebben mooie exemplaren. Denk aan een telefooncel, smurf, spaceship en zelfs een milkshake met friet en een hamburger. Een heel menu dus. De grootste heeft de vorm van een zeilschip. Deze is 45 meter lang en 35 meter hoog."

Gasprijzen

Naast corona en slecht weer heeft de fiësta nog met een andere uitdaging te maken: de stijgende gasprijzen. Want gas vormt de brandstof van de ballon. "Het gas is inderdaad duur. Maar we hebben met sponsoren en leveranciers gesproken en zijn er samen uitgekomen. Sowieso wordt alles duurder, niet alleen het gas. Daarom is de entree dit jaar vijftig cent duurder", zegt De Jong. Die nog toevoegt dat hij alle vrijwilligers dankbaar is.