Achterhoek

Deze varkens eten afval uit supermarkt, maar liggen straks zelf tussen het vlees

De wroetende varkens in Halle.
De wroetende varkens in Halle. © Omroep Gelderland
RUURLO - De wroetende varkens van Bibi uit Halle liggen sinds deze maand in de Ruurlose supermarkt. Dat maakt het voor klanten mogelijk om lokaal vlees te kopen. Maar er is meer, want voordat de varkens in bakjes in de supermarkt liggen, krijgen ze het restafval van diezelfde winkel als maaltijd.
De varkens liggen in de zon en genieten af en toe van een modderpoel om af te koelen. Bibi Dijkema-Wolters vertelt vol trots over haar varkens. Ooit begon ze met twee varkentjes: "Wij wilden varkensvlees voor onszelf. Maar twee varkens, dat was een beetje veel. We vroegen dus of mensen met ons mee wilden eten. En veel mensen hebben interesse."
Kijk naar een reportage:
Wroetende varkens in Ruurlose supermarkt
Ze heeft nu enkele tientallen varkens rondlopen. "Het zijn varkens die buiten worden gehouden. Als ze willen, kunnen ze in een schuilhut gaan liggen. Verder lopen ze dag en nacht, zomer en winter buiten. Wij proberen zoveel mogelijk aandacht te geven aan het natuurlijke gedrag van het varken. Dat hij gewoon weer met zijn neus in de grond kan, in een modderpoel kan als hij het warm heeft en uitgebreid de ruimte heeft."
Terwijl de jonge biggen aan het spelen zijn, kruipt een volwassen varken de schuilhut in. Totdat er een kratje met voedsel aankomt. Het is alsof ze het van veraf al ruiken. In colonne lopen ze naar Bibi in afwachting van de maaltijd van vanochtend. "De varkens krijgen de restjes van winkels: supermarkten, bakkers en groentezaken. Ik rij meerdere keren per week rond met mijn auto en aanhanger om de reststromen op te halen.”

Varkens uiteindelijk in het schap

Een van de supermarkten waar Bibi voedsel kan ophalen, is bij de Plus in Ruurlo van Pieter Stam. “Eind januari vroeg ik daar of ik de reststromen mocht hebben. Maar hij kwam ineens met een heel ander idee”, vertelt Bibi. “Pieter vroeg me of ik varkensvlees zou kunnen leveren voor de supermarkt”, vertelt Bibi. “Daar moest ik wel even over nadenken, want dat betekent dat ik elke week een varken moet leveren.”
Uiteindelijk is Bibi aan het rekenen en tellen gegaan en heeft ze ja gezegd. Sinds deze maand liggen haar wroetende varkens in de super in Ruurlo en krijgen haar varkens dus voedsel van de supermarkt.
Pieter heeft de producten die voor de varkens zijn al klaar staan
Pieter heeft de producten die voor de varkens zijn al klaar staan © Omroep Gelderland

Ook lokale zuivel

Pieter wil in zijn supermarkt producten van lokale leveranciers verkopen. Zo heeft hij ijs uit Borculo, zuivel uit Geesteren en eieren uit Lochem. “Het is beter voor het milieu want de producten hoeven minder afstand af te leggen en ik ondersteun graag de lokale leveranciers”, vertelt hij.
Daarnaast gaan ook bijna alle producten die eerder in de container verdwenen, nu naar de varkens. "Dat betekent dat we circulair werken. Het restafval gaat naar de varkens en de varkens liggen uiteindelijk hier in de schappen."
Het Centraal Bureau Levensmiddelen zegt dat supermarkten en boeren steeds vaker lokaal samenwerken. "En dat kunnen we alleen maar toejuichen", zegt een woordvoerder. "Hierdoor kan er meer aandacht besteed worden aan verduurzaming en circulariteit."
De producten van de varkens van Bibi liggen in de schappen
De producten van de varkens van Bibi liggen in de schappen © Omroep Gelderland

Belangrijk om het verhaal te vertellen

Voor de consument is het misschien even wennen. "We hebben nu per productgroep een lokaal artikel in het assortiment. En we willen meer. Misschien is de volgende optie wel om met bijvoorbeeld een rundveehouder te praten", vertelt Stam. "Maar we moeten de klanten ook de tijd gunnen om aan deze producten te wennen."
Daarnaast willen zowel Pieter als Bibi dat de klant het verhaal kent. Dus het verhaal over producten die nu niet in de container verdwijnen. En daarnaast heeft de klant nog steeds de keus om het 'bekende' product te kiezen. "En we willen mensen ook een beleving meegeven. We gaan dus ook varkensvlees laten proeven, want uiteindelijk proef je echt een verschil", zegt Pieter.