Gelderland

Drukte op de weg door buien: 'Juist deze regen zorgt voor gladheid'

Foto ter illustratie, de oorzaak van dit ongeval is niet bekend.
Foto ter illustratie, de oorzaak van dit ongeval is niet bekend. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Wie de online wegenkaart van Gelderland opent, ziet veel rode streepjes. Het is druk op de weg en dat terwijl er volgens de ANWB geen spits is in de zomervakantie. De oorzaak lijkt letterlijk uit de lucht te vallen. "Juist met deze regen is het oppassen."
Speelt de regen een rol bij de verkeersdrukte? Dat is volgens meteoroloog Roosmarijn Knol goed mogelijk. "Na een lange periode van droogte, zoals we net gehad hebben, kan regen zeker gladheid veroorzaken", vertelt ze op Radio Gelderland.

Geen spits

Maar of het ook deze woensdag voor extra drukte zorgt, is lastig te zeggen. "We hebben geen spits, in deze tijd van het jaar", legt een woordvoerder van de ANWB verkeersinformatie uit. "Dus het is lastig te peilen. Maar we zien wel dat het in Gelderland drukker werd op de wegen waar op dat moment ook buien waren. Sowieso gaan mensen dan langzamer rijden natuurlijk."

Zachte regen is meer risico

Drukker dus. Maar zorgt dat gevaarlijkere wegen? Daar gaf Rijkswaterstaat antwoord op.
"Juist deze regen zorgt voor gladheid", vertelt een woordvoerder. "Zeker na een lange periode van droogte als nu. Dan ligt er veel rubber, olie en ander vuil op de weg. Als het hard regent, spoelt dat sneller weg. Maar bij zachte regen wordt het een glad bovenlaagje op het wegdek, dat dus langzamer wegspoelt. De remweg wordt langer. En bij bestuurders die te hard rijden of te weinig afstand houden, is de kans op incidenten groter."
Het advies luidt om voorzichtiger te rijden bij regen na droogte. Zoals dat ook zo zijn bij mist of sneeuw.