Achterhoek

Aan deze quiz doen dagelijks honderden Achterhoekers mee

HUMMELO - Iedere dag stipt om 18.00 uur zit Han van der Lans in Hummelo achter zijn laptop. Hij zet dan tien quizvragen online over monumenten in de gemeente Bronckhorst. Het blijkt een schot in de roos: zeshonderd Achterhoekers testen dagelijks hun kennis, en zelfs in Amerika en Spanje spelen er mensen mee. "Achterhoekers die zijn verhuisd houden zo toch nog een beetje binding met de regio."
In totaal telt Bronckhorst ruim 815 monumenten, en die krijgen volgens van der Lans veel te weinig aandacht. Als voorzitter van de Open Monumentendag Bronckhorst bedacht hij daarom een spel, zodat mensen dagelijks wat leren over het erfgoed in hun omgeving. Vijf vragen over het hoe en wat achter dit online spel!

U verzon 3000 vragen over monumenten in Bronckhorst, waarom?

"Niet iedereen realiseert zich dat veel mooie panden hier monumenten zijn. Op Open Monumentendag laten we de monumenten zien, maar eigenlijk wil je het hele jaar door aandacht voor dit erfgoed. Zodat mensen gaan beseffen wat het verhaal is achter een gebouw en zodat ze zien dat er mensen zijn die deze plekken in stand houden. Iedere dag publiceer ik daarom op onze website een spel. Uit de database met 3000 vragen selecteer ik er elke dag tien. Altijd een mix van kastelen, molens, boerderijen en verschillende plaatsen."

Hoe reageren de deelnemers?

"Heel enthousiast. Er zijn echt mensen die zitten te wachten tot het 18.00 uur is. Per dag doen er zo'n 600 mensen mee, vooral Achterhoekers uit Hengelo, Vorden, Keijenborg, Drempt en Hummelo. Maar ook mensen in Groningen en Rotterdam spelen mee. Op de Facebookpagina's van de dorpen deel ik het spel iedere avond, en daar reageren mensen ook fanatiek op. Ik heb overigens nooit een dag overgeslagen de afgelopen twee jaar, maar laatst ben ik het wel voor het eerst vergeten. Toen was ik een half uurtje te laat."

Wat heeft u zelf met monumenten?

"De interesse voor geschiedenis zat er al vanaf jongs af aan in. Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd en we hebben een antiekwinkel gehad. Wat mij daaraan trekt is dat je met antiek en met monumenten in het verleden kan kijken. Dat fascineert me, dat er heel veel dingen voor je zitten in de tijd. Er hoort vaak ook een stukje emotie bij en je leert er van. Daarnaast zijn monumenten ook gewoon heel erg mooi om te zien, ze zijn niet voor niets eeuwenlang bewaard gebleven."
Iets wat leeftijd heeft, vind ik extra spannend
Han van der Lans

U houdt zich veel bezig met monumenten in Bronckhorst, maar u komt hier niet uit de buurt?

"Oorspronkelijk kom ik uit het westen, en kende ik dus de omgeving hier niet. We zijn in 2016 naar Hummelo verhuisd omdat we op zoek waren naar meer rust en ruimte. Deze monumentale boerderij op Landgoed Keppel uit 1916 hebben we toen gerestaureerd. Wat me meteen opviel toen we hier kwamen wonen is dat hier heel veel cultuurhistorie is, maar dat is helemaal niet zo bekend. Daarom ben ik in eerste instantie een overzicht met foto's en omschrijving gaan maken van alle monumenten in Bronckhorst."
Han en Saskia van der Lans wonen zelf ook in een monument.
Han en Saskia van der Lans wonen zelf ook in een monument. © Omroep Gelderland

De Open Monumentendag komt eraan, op 10 en 11 september. Heeft u een tip?

"Dit jaar openen 39 monumenten in de gemeente Bronckhorst de deuren, die allemaal de moeite waard zijn. Maar ga zeker een molen in. Als ze draaien kun de techniek erachter zien. De molenaars leggen je ondertussen van alles uit en zijn hartstikke enthousiast. Onze hoofdlocatie, de Remigiuskerk in Hengelo, is ook zeer de moeite waard om te bezoeken."