Rijk van Nijmegen

Roeland beklimt 82 Alpentoppen en is 'enorm gaar'

Roeland van Oss.
Roeland van Oss. © Sanna Raistakka.
Het is Roeland van Oss gelukt, hij heeft alle Alpentoppen beklommen die hoger zijn dan 4.000 meter. Dat zijn er in totaal 82. Hij wilde deze prestatie neerzetten om aandacht te vragen voor klimaatverandering.
Op het moment rust Roeland uit in Frankrijk. Hij verruilt zijn huis in Heumen vaak voor het Franse dorp Chamonix, middenin de Alpen. Bergbeklimmen en het gidsen van anderen naar de top is zijn passie. Met zijn tocht is Roeland de eerste Nederlander en de vierde klimmer ter wereld die het lukte om 82 bergtoppen te beklimmen in elf weken.

Gekker zomer

Over de voorbereiding maakte de klimmer zich niet zo'n zorgen. "Ik heb 55 van die 82 toppen wel eens eerder beklommen, dus dit durfde ik wel aan." De weeromstandigheden daarentegen zorgden voor lastige situaties. "Het was een gekke zomer, heel warm, geen sneeuw te bekennen en ontzettend droog, dat maakt een tocht zelfs voor mij toch extra zwaar."

Rustdagen

Zo veel bergtoppen achter elkaar bereiken vergt nogal wat discipline en uithoudingsvermogen vertelt Roeland. "In de afgelopen elf weken had ik vijf rustdagen. Je bent de hele dag bezig, 's ochtends klimmen, kwam ik boven op de top, daalde ik weer af en stapte ik weer in de middag op de fiets op naar de camping, snel wat eten en dat iedere dag."

Op eigen kracht

Wat de prestatie nog meer uitzonderlijk maakt is het feit dat Roeland alles zonder hulp van liften of machines heeft afgelegd. Dit doet Roeland met een reden. "Ik wil aan andere laten zien dat zoiets groots als 82 bergtoppen beklimmen ook klimaatneutraal kan. Als we iets voor onze wereld willen doen dat moeten we dat zelf doen en dat kan echt."

Mont-Blanc in ochtendgloren

Wie denkt dat het bergbeklimmen enkel een uitputtingsslag is, heeft het volgens Roeland goed mis. "Er is veel gebeurd maar ik heb 's ochtends vroeg op de Mont-Blanc mogen staan met de opgaande zon. Dat is gewoon ontzettend gaaf als je dat mag voelen en ervaren."
Voor nu is de klimmer wel even uitgeklommen en toe aan rust. "Ik ben nu enorm gaar dus voor nu is het even opladen maar dan kan ik niet wachten wat er nog meer op mijn pad komt."