Arnhem en omstreken

Kritiek op vroeg maaien van bermen: 'Je draait insecten de nek om'

Kritiek op vroeg maaien van bermen: 'Je draait insecten de nek om'
Kritiek op vroeg maaien van bermen: 'Je draait insecten de nek om'
RENKUM - De Vlinderstichting uit kritiek op gemeenten die nu al zijn begonnen met het maaien van hun bermen. Normaal gesproken gebeurt dat op zijn vroegst pas half september. "Door nu te maaien, droogt het gras nog verder uit en draai je zaden en insecten de nek om", aldus Albert Vliegenthart van de Vlinderstichting.
De ecoloog staat tot aan zijn knieën tussen geel uitgeslagen gras en wijst naar de grond. "Deze vegetatie lijkt misschien dood, maar schijn bedriegt. Als je heel goed kijkt zie je groene planten en heel veel bloemen. Het zit boordevol leven. Het houdt heel veel vocht vast. Dit vliegt niet zomaar in brand.”
De onderste laag van hoge grassen is nog steeds groen
De onderste laag van hoge grassen is nog steeds groen
Maar de Veiligheidsregio Gelderland-Midden denkt daar vanwege de langdurige droogte anders over. Om het risico op bermbranden te verminderen roept het gemeenten op om nu al hun bermen te maaien. Mocht een gemaaide berm alsnog in brand vliegen dan is er minder brandend of vonkend gras waardoor het vuur zich snel kan ontwikkelen.

'Met pijn aan mijn hart aan het maaien'

De gemeente Renkum heeft deze week gehoor gegeven aan het verzoek. “Het doet mij wel pijn aan het hart”, erkent Jan Wiegman als toezichthouder Groen van de gemeente. “Wij maaien het liefst zo laat mogelijk om de zaadzetting van de grassen en kruiden te laten plaatsvinden. Ik volg slechts de orders op vanuit de gemeente. Zij zijn ingegaan op het verzoek van de Veiligheidsregio.”
Vliegenthart schrijft het vroegtijdig maaien van de bermen toe aan angst en onwetendheid. "Gemeenten nemen zelfs een risico door hun bermen nu te maaien. Als de regen uitblijft dan schijnt de zon vol op het kort gemaaide gras. Op die manier droogt dat nog verder uit en kan het zelfs volledig afsterven. Daarmee wordt het brandrisico naar mijn idee verder verhoogd."

'Gras als schaduwrijk bos'

Daarnaast wijst de ecoloog op het verdwijnen van insecten die de hakselaars van de maaimachines overleven. "Vergelijk de hoge vegetatie met een schaduwrijk bos. Veel insecten schuilen daar tegen de zon. Zodra je het gras maait gaan er ook veel insecten weg."
De Vlinderstichting probeert zo veel mogelijk gemeenten zo ver te krijgen hun bermen ecologisch te beheren. Dat doen ze met de richtlijn 'Kleurkeur'. Toezichthouder Wiegman erkent dat de gemeente Renkum dit nog niet doet. “Maar we gaan daar zeker eens goed naar kijken.”