Rivierengebied

Andries heeft contract van Johan Cruijff: 'Hij verdiende een schijntje'

Andries en het contract van Johan Cruijff.
Andries en het contract van Johan Cruijff. © Omroep Gelderland
BENEDEN-LEEUWEN - Ballet, fotografie, LP's, maar ook voetbal: niets is te veel in de verzamelkamer van Andries van Beek uit Beneden-Leeuwen. Zijn collectie bestaat naar eigen zeggen uit 'alles wat het leven een beetje draaglijk maakt'. Onlangs heeft Andries wel een zéér uniek document kunnen verwerven: het oude werkcontract van dé voetballegende van Nederland: Johan Cruijff.
"Ik heb zo veel verzamelingen, ik schaam me er bijna voor", lacht Andries in zijn verzamelkamer op de zolder. Al jaren verzamelt de Beneden-Leeuwenaar alles wat met ballet te maken heeft, zoals boeken, affiches en persfoto's. Hij bewaart ook fotografieën van de vorige eeuw, handgemaakte poppen, voetbalschoenen en een grote hoeveelheid lp's van onder andere Elvis Presley.
Sinds een tijdje beschikt Andries over het werkcontract van Johan Cruijff bij Ajax in de jaren 1967-1971. “Mijn vader was een voetbalverzamelaar. Een verzamelvriend van mijn vader zei: jouw vader had wat speciale dingetjes en die zou ik ook willen hebben. Hij heeft de ruil voorgesteld en toen heb ik dat contract gekregen”, vertelt Andries.
Hij blijft er zelf verbaasd over. “Die verzamelvriend heeft het in de jaren 80 verworven, waarschijnlijk van een oud-bestuurslid van Ajax. Het blijft verwonderlijk dat hij het zo veel jaren heeft bewaard en dat het nu op een keukentafel in Beneden-Leeuwen ligt. Dat is heel bijzonder.”

Salaris

Dankzij het contract heeft de Beneden-Leeuwenaar interessante weetjes over de carrière van Johan Cruijff ontdekt. “Hij verdiende bij Ajax een vast jaarsalaris van 35.000 gulden plus premies. Bij elke overwinning kreeg Cruijff dus meer geld. Als je dat alles bij elkaar optelt en omrekent naar nu (euro's, red.), dan verdiende hij ongeveer 150.000 euro per jaar.”
Dankzij het contract heeft de Beneden-Leeuwenaar interessante weetjes over de carrière van Johan Cruijff ontdekt.
Dankzij het contract heeft de Beneden-Leeuwenaar interessante weetjes over de carrière van Johan Cruijff ontdekt. © Omroep Gelderland
Gezien de salarissen van profvoetballers van tegenwoordig is dat heel weinig, merkt de verzamelaar. “De spits van NEC verdient wel drie keer zo veel. Cruijff verdiende naar verhouding een schijntje, maar dan kun je zien hoe in vijftig jaar de salarissen van topvoetballers zijn gestegen.”

Schadevergoeding

Cruijff bleek daarnaast zijn voetbalkleding in bruikleen te hebben gehad. “Bij nalatigheid zou hij een schadevergoeding aan Ajax moeten betalen. Dat vind ik echt fantastisch, kom daar nou nog maar eens op”, lacht Andries.
De verzamelaar heeft ondertussen contact gehad met Ajax. "Die hebben uiteraard heel veel interesse. Ik denk dat de hele wereld op het voetbalgebied hier interesse in heeft. Dit is hét sportcontract van Nederland van de vorige eeuw."