Arnhem en omstreken

Dierbaren nemen afscheid van plotseling overleden raadslid: 'Wordt heel zwaar'

Tamara Zonnenberg
Tamara Zonnenberg © GroenLinks Lingewaard
HUISSEN - Het lichaam van de plotseling overleden Tamara Zonnenberg (38) uit Huissen is in Nederland. Het gemeenteraadslid van GroenLinks overleed begin augustus tijdens een vakantie in Thailand. Dierbaren nemen deze week afscheid.
“Tamara was een heel bijzonder mens. Ze had een harde buitenkant, maar van binnen was ze heel lief en romantisch. Die kanten liet ze niet snel zien”, vertelt Machiel Jeurissen, de vriend van Tamara.
Hij mist zijn geliefde enorm. “De afgelopen weken waren heel apart, de emoties gaan van hot naar her. Overal waar ik kijk, zie ik Tamara en mis ik haar belevingen en reacties. Haar uitvaart zal heel zwaar zijn.”

‘Gebeurde in tien seconden’

Machiel was erbij toen Tamara in het zwembad plotseling overleed. “Het gebeurde in tien seconden, het was gewoon ‘boem weg’. Het is niet zoals in een film, er wordt niet gesparteld of geschreeuwd. Er gebeurde helemaal niks. Ik heb haar gelijk uit het water gehaald en de ambulance en AED kwamen erbij, maar het was tevergeefs.”
Het lichaam van Tamara is maandag naar Nederland teruggekomen. Voor Machiel is het niet duidelijk waaraan ze precies is overleden. “Het is gebeurd door het stoppen van de circulaire bloedsomloop, maar we weten niet precies waardoor dat is gebeurd. Er gaan allerlei spookverhalen rond dat het door haar diabetes komt, maar het is niet bekend, we weten het niet. En dat is kut.”

Veel tranen gevloeid

Tamara was raadslid voor GroenLinks in de gemeente Lingewaard. De gemeenteraad en het college herdenken donderdagavond Tamara gezamenlijk in het gemeentehuis. GroenLinks is diep geraakt door het overlijden van hun raadslid. “We zijn vorige week een avondje bij elkaar gekomen om aan Tamara te denken en herinneringen op te halen. Dat was een zware avond, waarbij veel tranen hebben gevloeid”, vertelt Inge Sloot, fractievoorzitter van GroenLinks.
De kennis en kunde van Tamara als fractielid worden enorm gemist. “Wanneer we eind augustus weer aan de slag gaan zal het een heftige periode worden. Tamara was heel sterk in materie goed doornemen en de vinger op de zere plek leggen. Ook vond ze het heel belangrijk dat er goed geluisterd wordt naar inwoners. We vinden het heel belangrijk om haar te eren, daarom gaan we haar voorlopig niet vervangen.”

Afscheid

Mensen die Tamara een warm hart toedragen kunnen op vrijdag 19 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur in de Zandse kerk in Huissen persoonlijk afscheid nemen. De uitvaart is in besloten kring.
De familie vraagt geen bloemen te geven, maar te doneren aan de Bas van de Goor Foundation. Een organisatie die sportieve evenementen organiseert voor mensen met diabetes en waar Tamara ambassadeur van was.