Gelderse Vallei / Rivierengebied

Alle hens aan dek om schoolboeken op tijd bij leerlingen te krijgen

Het magazijn van Iddink in Ede.
Het magazijn van Iddink in Ede. ANP © ANP
EDE - Het is topdrukte bij schoolboeken- en leermiddelendistributeur Iddink in Ede. Volgende week beginnen de scholen in de regio Midden, waar een deel van Gelderland onder valt, weer. Het is alle hens aan dek om de boeken op tijd bij de leerlingen te krijgen.
Dat in een jaar waarin Iddink de grootste groei ooit kent. "We groeien dit jaar met meer dan 75.000 leerlingen. We leveren nu de leermiddelen voor 390.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs, een marktaandeel van 40 procent", aldus woordvoerder Pieter Dubois. Het gaat daarbij al lang niet meer om schoolboeken alleen, maar ook steeds meer om digitale licenties voor lesmethodes.

'Bijna militaire operatie'

"Aan het eind van de schoolvakantie moet elke scholier zijn of haar pakket hebben. Daar gaat maanden aan planning aan vooraf. Dat is bijna een militaire operatie", zegt Dubois.
Het tekort aan personeel is ook niet aan Iddink voorbij gegaan. Vorig jaar liep de leermiddelendistribiteur er voor het eerst tegenaan dat er te weinig vakantiekrachten waren. Ook waren de coronamaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand, op de werkvloer nog van kracht, waardoor ze minder medewerkers konden inzetten.

Meer buitenlandse uitzendkrachten

De leermiddelenleverancier heeft maatregelen genomen om te zorgen dat er dit jaar voldoende personeel beschikbaar is. Zo zijn de lonen verhoogd en ook zijn er meer uitzendkrachten uit het buitenland, onder andere uit Polen en Oekraïne, aangetrokken. Dagelijks zetten 400 medewerkers alle zeilen bij om de bestellingen te verwerken.