Achterhoek

Eindelijk regen, maar zet het zoden aan de dijk?

Regen doorbreekt eindelijk de droogte.
Regen doorbreekt eindelijk de droogte. © Benfe via Pixabay
DREMPT - Eindelijk valt er regen. Na een lange periode van droogte is er woensdag weer eens neerslag voorspeld in delen van Gelderland. Maar zet dat zoden aan de dijk voor de tuin en voor de natuur in zijn algemeenheid?
"Er ontstaan verspreid over Gelderland wel wat buien", vertelt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza woensdagmorgen. "Dat betekent dat er her en der toch wel flink wat neerslag kan vallen in korte tijd, maar het is wel plaatselijk."
"Veel regio's hebben het vanochtend droog gehouden, met name in het oosten, in de Achterhoek. Daar zal de temperatuur vandaag ophogen tot boven de 25 graden. In die regio gaat de hittegolf dus in ieder geval nog een dag door, misschien nog een dag langer. Dat zou daar dag tien van de hittegolf zijn. Elders denk ik niet dat we de 25 graden gaan halen. Dus daar zal de hittegolf vandaag eindigen."

'Stevige buien, soms wateroverlast'

"In de loop van de middag volgen vanuit het zuiden nieuwe buien. En dat kunnen vooral in de oostelijke regio's, met hogere temperaturen, stevige buien worden met misschien lokaal zelfs wat wateroverlast. Vanavond trekken de buien weg", aldus Van Bernebeek.
We hebben de vlag uitgehangen
Henk Bloemendaal van tuincentrum Bloemendaal in Drempt is dolblij met de voorspelde regen: "We zitten te snakken naar water. We hebben de vlag uitgehangen dat het gaat regenen. Het heeft 100 procent invloed op de tuin, maar het ligt aan de vorm waarin het valt. Onweersbuien met 10, 15 millimeter regen per halfuur, dat heeft geen nut. Het moet eerst een uur of anderhalf zacht regenen en dan wat fanatieker."

'Toplaag gigantisch droog'

"De toplaag van de grond is gigantisch droog, dat kan niet zo snel water opnemen. Dan drijft het weg naar het laagste punt. De toplaag moet aan het water wennen, dat kan gebeuren met motregen of ietsje meer."
"Mensen die sproeien hebben een voorsprong, want hun toplaag kan al water opnemen. Wel is het belangrijk om een paar uur te sproeien, dat hoeft maar twee keer per week. Elke avond een kwartiertje heeft geen zin, dan blijft de toplaag hard."
Op sommige plaatsen is het gras al ontzettend droog.
Op sommige plaatsen is het gras al ontzettend droog. © Ria Luttikhold
Miriam Hack, teamleider bodem-, water- en landgebruik van Wageningen University (WUR) is minder enthousiast over het sproeiadvies: "We moeten zuinig met water zijn. Sproeien helpt daar niet bij."

'Druppel op gloeiende plaat'

Voor de natuur is een dagje regen niet de uitkomst, stelt Hack: "Het is een druppel op de gloeiende plaat, helaas. Als het flink regent, dan gaan de planten overeind staan en wordt het gras wat groener, maar echt herstel is het niet. Het is wel prettig dat de droogte wordt doorbroken, dat is de grootste winst."
Bomen die dood gaan, die kunnen niet herstellen
"Er is een neerslagtekort van 300 millimeter. Het is heel erg droog, dat kun je niet zomaar aanvullen. Maar in 2018 ging de heide dood en een jaar later was de heide er toch weer. De natuur heeft veerkracht, maar we weten de langetermijngevolgen niet. We hebben meerdere droge zomers gehad, dat heeft schade aangericht. Bomen die dood gaan, die kunnen niet herstellen. Bladeren die uit de boom vallen, die kunnen volgend jaar terugkomen, maar dat weten we nog niet. Het is moeilijk precies te voorspellen."

'Zeker zorgen maken'

"We moeten ons zeker zorgen maken, maar belangrijker is er wat aan doen. Dat gebeurt ook al door bijvoorbeeld het waterschap en Rijkswaterstaat. Maar het is lastig te realiseren, want er zijn veel partijen bij betrokken. Dus daar gaat tijd overheen. Water moet beter vastgehouden worden en beschikbaar zijn voor volgend voorjaar en zomer. Daarmee moeten we aan de bak", benadrukt Hack.

Zie ook: