Achterhoek

De kruittoren van Bredevoort ontploft opnieuw

De kruittoren van Bredevoort ontploft opnieuw
De kruittoren van Bredevoort ontploft opnieuw
BREDEVOORT - Het is voor veel mensen in Bredevoort een bekend gegeven. De rest van Gelderland weet het hoogstwaarschijnlijk niet. Bredevoort heeft een link met een van de bekendste Nederlanders aller tijden, schilder Rembrandt van Rijn.
Om die link te vinden moeten we terug naar de grootste ramp die vestingstad Bredevoort heeft getroffen in 1646. Bredevoort was een belangrijke stad met een eigen grote burcht.
De 80-jarige oorlog naderde zijn einde (1568-1648). In die oorlog wordt Bredevoort meerdere keren door verschillende legers belegerd en veroverd. Maar het echte noodlot slaat toe op zondag 12 juli 1646 ronde klok van vier uur 's middags. Tijdens een onweersbui slaat de bliksem in de kruittoren van het kasteel waar op dat moment honderden vaten buskruit liggen. Een flinke ontploffing volgt en de kruittoren en andere delen van het kasteel storten in. Veertig mensen overleven de ramp niet.

Hendrickje gaat naar Amsterdam

Onder de slachtoffers van de kruittorenramp zijn ook Stoffel Stoffelse en zijn zoon. Dochter Hendrickje overleeft de ramp. De ontploffing en het overlijden van haar vader en broer zijn voor haar de reden te vertrekken uit Bredevoort. Ze verhuist naar Amsterdam en ontmoet daar Rembrandt van Rijn, de wereldberoemde schilder. De link tussen Bredevoort en Rembrandt is daarmee een feit. Reden genoeg om Team Bredevoort tijdens Zomer in Gelderland die kruittorenramp te laten herleven.
Vandaag is Zomer in Gelderland in Bredevoort. Bekijk hier wat de opdracht van vandaag is:
De opdracht van Bredevoort in Zomer in Gelderland