Arnhem en omstreken

Cocaïne tussen lading hout is 'geen stoer verhaal voor op een feestje'

In de houtcontainer werd 1516 kilo cocaïne aangetroffen.
In de houtcontainer werd 1516 kilo cocaïne aangetroffen. © Openbaar Ministerie
ARNHEM - In een houtcontainer bestemd voor een bedrijf in Arnhem werd deze week ruim 1500 kilo cocaïne gevonden. De coke werd onderschept door de douane. Was dit niet gebeurd, dan waren de drugs volgens Paul van der Weiden van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) ook niet bij het bedrijf in Arnhem terechtgekomen. "Anders hadden de criminelen zitten slapen", stelt hij.
Het doel van de criminelen is volgens Van der Weiden namelijk om de drugs al in de haven uit de container te halen. Hiervoor schakelen ze zogenoemde 'uithalers' in. In dit geval was de douane de criminelen echter voor.

Geleerd van zaak De Groot

De coke werd maandag door de douane onderschept en de houtcontainer mét extra inhoud kwam niet in Arnhem terecht. Was dit wel gebeurd dan hadden politie en justitie de vondst nooit op deze manier naar buiten gebracht, zo geeft Van der Weiden aan. Dat is volgens hem de les die is geleerd uit de zaak van fruithandel De Groot, het bedrijf in Hedel waar medewerkers in de zomer van 2019 vierhonderd kilo coke tussen de bananen vonden. Het was het begin van een nachtmerrie voor dat bedrijf. Zo waren (oud)-medewerkers doelwit van verschillende aanslagen.
Even onder het vergrootglas van politie en justitie
Het Arnhemse bedrijf - er is niet bekendgemaakt om welke onderneming het gaat - zal volgens Van der Weiden na de vondst van de cocaïne in de container 'even onder het vergrootglas' van politie en justitie hebben gelegen. Dit om vast te stellen of het iets met de smokkel te maken heeft. Bij de bekendmaking van de vondst maandag bracht het Openbaar Ministerie echter al naar buiten dat dit niet het geval lijkt te zijn. En daarmee is in dit geval de kous voor het bedrijf af, zo vermoedt de PVO-woordvoerder.

Angst van ondernemers

Dat op een bedrijf een container wordt afgeleverd met daarin méér dan alleen de bestelde lading is volgens hem zeker een angst die leeft onder ondernemers in Gelderland en Overijssel. "Het is een onderwerp waarover we veel vragen krijgen op bijeenkomsten die we organiseren."
Hoe minder mensen op de hoogte zijn van een dergelijke vondst, hoe beter
"Vind je drugs in een container die op jouw bedrijf wordt afgeleverd, schakel dan direct de politie in", adviseert hij ondernemers. "Maak daarbij goede afspraken met medewerkers en beperk het aantal mensen dat weet van de vondst. Het lijkt een stoer verhaal voor op een feestje, maar hoe minder mensen op de hoogte zijn van een dergelijke vondst, hoe beter."
"Niet voor niks zal op het moment van zo'n melding door de politie direct het 'protocol anonimiteit' van stal worden gehaald. Alles om te voorkomen dat bekend wordt om welk bedrijf het gaat."
Verdovende middelen kunnen overal tussen worden gestopt
In dit geval zat de coke verstopt tussen een lading hout. Opvallend vindt Van der Weiden dit niet: "Verdovende middelen kunnen overal tussen worden gestopt. Het is heel lastig te voorkomen." Wel beaamt hij dat containers met fruit een bekendere verstopplek vormen.
Precies de reden voor de Vereniging GroentenFruit Huis om leden specifiek te waarschuwen. "Vondsten van verboden middelen raken met regelmaat bedrijven in onze sector. Dit brengt serieuze veiligheidsrisico’s met zich mee", aldus de belangenorganisatie.

Protocol voor fruithandelaren

GroentenFruit Huis heeft daarom voor haar leden een stappenplan opgesteld voor het geval ze geconfronteerd worden met een situatie als deze. Sluit de container zonder deze verder leeg te halen, bel de meldkamer, douane of de politie en zorg voor een intern protocol over hoe te handelen in dit soort situaties, zijn de belangrijkste punten. Ook benadrukt de vereniging informatie over een eventuele drugsvondst nooit zelf naar buiten te brengen.

Zie ook: