Arnhem en omstreken

Zo zag de weg tussen Arnhem en Apeldoorn eruit voor de A50 er kwam

Tegen de aanleg van de A50 was veel protest vanuit buurtschap Groenendaal.
Tegen de aanleg van de A50 was veel protest vanuit buurtschap Groenendaal. © Gerth van Roden
LOENEN - De A50 tussen Arnhem en Apeldoorn zit dicht vanwege werkzaamheden. Dat zorgt voor heel wat verkeersoverlast. Maar hoe was de situatie eigenlijk voor 1988, het jaar dat dit stuk A50 werd geopend?
Tot 1988 eindigde de A50 bij Woeste Hoeve. Het verkeer wurmt zich in die tijd over een tweebaansweg dwars over de Veluwe richting Arnhem. Een traject met veel files. Per dag maken dan al 30.000 voertuigen gebruik van de weg. De zware vrachtwagens hebben moeite met het heuvelachtige traject, waardoor er dagelijks files staan. Het maakt de N50 een onveilige weg: tussen 1982 en 1986 gebeuren er bijna vierhonderd ongelukken en zijn er vijftien dodelijke slachtoffers te betreuren.

N50 staat bekend als Dodenweg

Gerth van Roden (74) herinnert zich dit maar al te goed. Als persfotograaf rukt hij in die tijd geregeld uit om foto's te maken van de vele auto's die daar op elkaar knallen. "De weg stond bekend als de Dodenweg. Ik herinner me een meisje in een Opel Kadett die onder een vrachtwagen was gekomen. Een week daarvoor was ze getrouwd."
Er wordt daarom nagedacht hoe van de N50 een snelweg gemaakt kan worden, zonder dat de vele edelherten in het gebied zouden sneuvelen. Het resulteert in een voor Nederland op dat moment unieke oplossing: de aanleg van de twee wildviaducten (toen cerviduct genoemd, nu een ecoduct) van ons land, bij Terlet en Woeste Hoeve. Met name Vereniging Het Veluws Hert heeft zich sterk gemaakt voor de bouw van de ecoducten.

Deel van Groenendaal moet het veld ruimen

Omdat de natuur zoveel mogelijk gespaard moest worden, moet een deel van buurtschap Groenendaal (bij Loenen) het veld ruimen. De overgebleven huizen verdwijnen achter een metershoge geluidswal. Uit foto's van protestborden langs de Apeldoornseweg uit het Gelders Archief blijkt dat er in Groenendaal protest is tegen de komst van de snelweg.

Wat herinner jij je van de aanleg van de A50 en de situatie daarvoor?

Op internet is hierover weinig informatie te vinden. Kun jij de aanleg van dit stuk A50 nog herinneren? En weet je nog hoe het was voordat er een snelweg lag? Mail of app ons! Zie hieronder hoe je ons kunt bereiken.