Gelderse Vallei

Zomer in Gelderland is op een bijzondere locatie: 'jeugddorp' De Glind

Team De Glind.
Team De Glind. © Omroep Gelderland
DE GLIND - Het is misschien wel het bijzonderste dorp waar Zomer in Gelderland ooit is geweest. 'Jeugddorp' De Glind wordt het vaak genoemd. Het dorp ligt op de Veluwe in de gemeente Barneveld, 'veerkrachtig opgroeien' is het motto.
Er wonen ruim zeshonderd mensen in de Glind. Heel bekend is het dorp niet. Toch gebeuren er bijzondere dingen. De Glind biedt kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en ook kinderen met psychische of gedragsproblemen een omgeving waarin ze kunnen leren wonen, werken en spelen.
De Glind kent dan ook veel mogelijkheden qua recreatie. Zo is er nog een zwembad, er is een kinderboerderij, en een manege.
Het idee voor de opvang van de kinderen kwam ooit van de Leidse predikant Rudolph. Hij vond dat er meer aandacht moest komen voor kinderen die tussen wal en schip vallen. Met behulp van enkele notabelen werd grond gekocht. Boeren uit de omgeving konden die grond pachten op voorwaarde dat ze kinderen in huis namen. Daarnaast werd er gezinsvervangende huizen gebouwd waar jongeren bij elkaar te leven kwamen. Het was de geboorte van 'jeugddorp De Glind'.
Het ontstaan van dit bijzondere dorp gaat het team van De Glind nabouwen in de opdracht die ze voor Zomer in Gelderland hebben gekregen. Ze bouwen een van de eerste speciale boerderijen na die door predikant Rudolph en zijn rijke vrienden mogelijk werd gemaakt.
Team De Glind met presentator Frank Oosterwegel.
De Glind is dinsdagavond te zien vanaf 18.15 uur in het tv-programma Zomer in Gelderland.