Noord-Veluwe

Dit Gelderse natuurgebied prijkt op de nieuwste postzegels

De nieuwste postzegels van Nederland hebben een Gelders tintje
De nieuwste postzegels van Nederland hebben een Gelders tintje © Omroep Gelderland
ERMELO - De nieuwe postzegels van PostNL die vandaag zijn uitgegeven hebben een Gelderse tintje: De Leuvenumse bossen. De dieren- en plantensoorten die in dit bos voorkomen, hebben een prominente plek op tien nieuwe zegels die vanaf vandaag te verkrijgen zijn
De postzegels werden maandagochtend gepresenteerd in Ermelo in de plaatselijke supermarkt. Het gaat om tien postzegels met daarop dieren en planten die voorkomen in het Leuvenumse bos, een stuk natuurgebied van 2300 hectare (bijna 5000 voetbalvelden) dat tussen Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Elspeet ligt.

Bos, heide en zand

'De Leuvenumse bossen' is de verzamelnaam voor het Leuvenumse Bos, het Hulshorsterzand en het landgoed Leuvenhorst. Het aaneengesloten gebied ligt in het noordwesten van de Veluwe en is al meer dan 100 jaar eigendom van Natuurmonumenten. Naast de uitgestrekte bossen zijn er grote heidevelden en zandverstuivingen. In het gebied komt veel wild voor en het is een broedgebied voor veel verschillende vogels.

Slingerende loop

Wijnand Francke, coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten, is een enthousiast pleitbezorger van dit natuurgebied. Hij roemt de uitgestrektheid en de variatie, met zowel bos als heide en zandverstuivingen. “De lange Leuvenumsche beek is werkelijk prachtig. Zeker nu we erin geslaagd zijn de beek zijn oude slingerende loop terug te geven, met de incidentele overstromingen die daar het gevolg van zijn.”
In de video legt boswachter Wijnand Francke uit wat de Leuvenumse Bossen zo bijzonder maakt:
Uniek in Gelderland: Leuvenumse bossen op nieuwste postzegels
De uitgifte van de Leuvenumse bossen is de vierde en laatste van 2022 in de natuurserie van PostNL. Eerder dit jaar kwamen postzegels uit over de natuurgebieden Fort Ellewoutsdijk in Zeeland, de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland en de Sint-Pietersberg in Limburg.