Arnhem en omstreken

Steeds meer buurtkastjes: 'Boodschappen worden duurder en duurder'

Een kindje zet wat in het buurtkastje
Een kindje zet wat in het buurtkastje © Omroep Gelderland
ARNHEM - Op steeds meer plekken in Gelderland is een buurtkastje te vinden. Het is een kastje waar mensen levensmiddelen in kunnen zetten voor mensen met een kleine portemonnee. Stijgende prijzen zorgen ervoor dat steeds meer Nederlanders hun boodschappen moeilijk kunnen betalen, merkt stichting SoGoed die het plaatsen van buurtkastjes coördineert.
Nederland telt momenteel 250 geregistreerde buurtkastjes. "We krijgen steeds meer verzoeken van particulieren, woningbouwverenigingen of kerken om kastjes te leveren of helpen met het maken ervan. We kunnen de bestellingen bijna niet aan", zegt René Verhoogt, oprichter van stichting SoGoed.
Verhoogt ontdekte een soortgelijk project in Amerika en richtte de stichting in 2016 op. De kastjes worden gemaakt op een sociale werkplaats in Purmerend en die zijn de laatste maanden niet aan te slepen. "Dat is logisch, de boodschappen worden duurder en duurder."
Weggeefkastjes lijken steeds vaker nodig

Nijkerk koploper

In Gelderland staan er 38 buurtkastjes. Opvallend: Nijkerk is een koploper met negen kastjes. "We hebben een actie gehad met het Postcode Loterij Buurtfonds waarbij we de kastjes hebben weggegeven. Daarnaast heeft de woningcorporatie kastjes gekocht en aan mensen gevraagd wie eraan mee wil doen", licht Verhoogt toe.
Zo heeft Anja Golverdingen een van de buurtkastjes voor haar flat in Nijkerk staan. "Toen ik in Amersfoort woonde had ik een boekenkastje staan. Tijdens de eerste coronaperiode ging ik er levensmiddelen in zetten en dat liep als een trein. Toen heb ik me aangemeld voor het project."
Mensen die eerst hun neus ophaalden, neuzen nu of er iets bruikbaars in zit
Anja Golverdingen
Golverdingen schat dat er per dag vijf tot tien mensen gebruik maken van haar kastje. "Er is heel veel vraag naar, met name incontinentiemateriaal en maandverband. Dingen als rijst of pasta gaan ook heel hard. Je moet hem dagelijks bijvullen", merkt Golverdingen. "Mensen die eerst hun neus ophaalden, neuzen nu of er iets bruikbaars in zit. Je merkt dat ze het steeds zwaarder krijgen."

Vertrouwen

Het kastje is vooral voor de minima bedoeld, maar ook mensen die voedselverspilling willen tegengaan, mogen er producten uit halen. Verhoogt: "We helpen mensen anoniem, het project is volledig gebaseerd op vertrouwen. Waarom zou je het meenemen als je het niet nodig hebt? Ik heb geen directe aanwijzingen dat er misbruik van wordt gemaakt."
Ben je op zoek naar een buurtkastje bij jou in de buurt? Klik hier voor een overzicht van geregistreerde buurtkastjes in Gelderland. Ontbreekt er een kastje bij jou in de buurt of wil je zelf meedoen aan het initiatief? Meld het bij stichting SoGoed.
Mensen mogen maximaal drie producten per dag meenemen.
Mensen mogen maximaal drie producten per dag meenemen. © Omroep Gelderland
Kom jij door de stijgende prijzen in de financiële problemen? We zijn op zoek naar mensen die daar wat over willen vertellen. Je kunt ons een mail sturen: omroep@gld.nl.