Stedendriehoek

Jachthavens in de problemen: 'Boten liggen eigenlijk op de bodem'

De jachthaven in Zutphen valt deels droog.
De jachthaven in Zutphen valt deels droog. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De lage waterstand in de rivieren heeft grote gevolgen voor veel jachthavens in Gelderland. Sommigen zijn nauwelijks of helemaal niet meer toegankelijk. Zo ook de jachthaven van Zutphen.
Wouter Hooijmans van Watersportvereniging Gelre weet niet wat hij ziet. "Ik was hier even niet geweest, maar dit ziet er onwerkelijk uit. Dit is eigenlijk het visitekaartje van Zutphen. Iedereen ziet vanuit de stad de schepen liggen, maar nu dus niet. Want het water staat zeker twee meter lager."
"Je ziet de doorgang naar de IJssel, maar de schepen kunnen er nu niet door. De waterstand is te laag. Het heeft ook gevolgen voor de passanten die hier komen, zeker in de zomer. Wij missen nu die inkomsten. Dat levert ons normaal het geld op, waarmee we de haveninstallaties kunnen betalen. Dit kost de vereniging dus een vermogen."

Geen diepte meer

En ook de schepen die er de rest van het jaar liggen, kunnen er niet terecht. "Onze eigen leden zijn uitgevaren toen de waterstand nog niet zo laag was. Ze kunnen de haven nu niet in en moeten uitwijken naar andere havens."
Jachthaven in de problemen door laagwater
"Er is geen sprake meer van diepte. Onder sommige schepen ligt nog maar veertig centimeter. En op andere plekken ontstaan al een soort stranden. Als het water weer gaat stijgen, gaat het veel schade opleveren aan alle constructies bij de steigers."
Het uitbaggeren van de haven zou iets kunnen schelen. "De haven is op sommige plekken te ondiep, zeker bij laagwater. De steigers zakken op de bodem en dat heeft allerlei effecten. Al valt hier niet eens tegen te baggeren."

Waterstaatkundige ingrepen

De droogte lijkt voorlopig nog aan te houden. "De IJssel maakt natuurlijk deel uit van de Rijndelta. Het is een gletsjerrivier. Ik denk dat er grote waterstaatkundige ingrepen nodig zijn om het water weer goed te verdelen over de Rijn en de IJssel."
Ook in Beusichem is de situatie nijpend. Daar liggen de boten helemaal op de bodem.