Rivierengebied

Deze oude spoorlijn is opeens weer zichtbaar door de droogte

Rieky kan zich nog herinneren dat in de jaren 60 en 70 de klei via wagentjes over dit spoorlijntje werd vervoerd.
Rieky kan zich nog herinneren dat in de jaren 60 en 70 de klei via wagentjes over dit spoorlijntje werd vervoerd. © Rieky van Dam
OPHEUSDEN - De extreem lage waterstand in de rivieren geeft geheimen prijs van overblijfselen uit het verleden. Zo is in de Maneswaard bij Opheusden een spoorlijntje boven water gekomen uit de tijd dat er nog klei uit de Nederrijn werd gewonnen.
Rieky van Dam (70) deelt de foto's van de spoorlijn op de Facebook-pagina Natuur in Gelderland. Rieky, inmiddels woonachtig in Heelsum, kan zich de tijd nog herinneren dat het spoorlijntje in bedrijf was. "Ik was een jaar of zeven en woonde op een van de drie boerderijen op Maneswaard. In de plas werd klei gewonnen en dat werd in wagentjes op de rails naar de Rijn gezet. Daar werd het overgezet op een ponton die het af- en aanvoer naar de steenfabriek aan de overkant, in de Blauwe Kamer bij Wageningen."
"Ik vind het bijzonder dat de bielzen onder de rails nog zo intact zijn", zegt Rieky van Dam die deze foto maakte.
"Ik vind het bijzonder dat de bielzen onder de rails nog zo intact zijn", zegt Rieky van Dam die deze foto maakte. © Rieky van Dam

Rails voor het eerst boven water

Rieky herinnert zich de mannen, vaak in zwart gekleed met zwarte petjes op. "Het moet zwaar werk zijn geweest wat zij deden." De steenfabriek is tot 1975 in bedrijf geweest. Inmiddels is het een ruïne geworden.
Rieky kan zich niet herinneren dat het water eerder zo laag stond, dat het spoorlijntje boven water kwam. "Toen ik het hoorde, ben ik er meteen op afgegaan. De rails moet op een stelling hebben gestaan, die is vergaan. De bielzen van de rails zijn er nog steeds. Best bijzonder dat die nog niet zijn vergaan."
"Heel apart dat het er ligt maar ook heel gaaf!", zegt Daniëlle van Langelaar die deze foto maakte.
"Heel apart dat het er ligt maar ook heel gaaf!", zegt Daniëlle van Langelaar die deze foto maakte. © Daniëlle van Langelaar
"Uiteraard is het extreem lage water triest, maar er komen ook veel ‘geheimen’ uit het verleden letterlijk boven water!", schrijft Daniëlle Langelaar enthousiast bij de foto's die zij bij zonsondergang maakte van het spoorlijntje. "Heel apart dat het er ligt, maar ook heel gaaf!"
Het spoorlijntje ligt vlak bij het pontje bij restaurant 't Veerhuis in Opheusden.