Gelderland

Eerste buien na 10 droge dagen: 'Lokaal kan 15 millimeter vallen'

Maandag gaat het om sommige plekken in onze provincie hard regen.
Maandag gaat het om sommige plekken in onze provincie hard regen. © ANP
ARNHEM - Na vijf tropische dagen in onze provincie lijkt het erop dat het kwik maandag niet meer boven de 30 graden uitkomt. In plaats daarvan krijgen we te maken met regen- en onweersbuien. “Op sommige plekken kan het goed nat worden”, zegt Johnny Willemsen van Weerplaza.
Hoeveel regen er valt, is volgens de weerman nog de grote vraag. Dat is onder meer afhankelijk van hoe zonnig het wordt. “Hoe warmer het wordt, hoe makkelijk onweersbuien ontstaan.”
Hittegolf duurt voort
De temperatuur loopt deze maandag waarschijnlijk op tot maximaal 29 graden. Daarmee duurt de hittegolf die sinds vorige maandag werd ingezet nog voort. Pas als we de 25 graden niet meer halen, is de hittegolf voorbij. “Dat is op zijn vroegst pas donderdag”, denkt Willemsen.
Lokaal kan er volgens hem heel veel regen vallen, gepaard met flinke klappen onweer. “Maar dan bedoel ik ook echt lokaal. De buien trekken niet zo snel. Dus op de ene plek valt misschien 15 millimeter, terwijl het vijf kilometer verder droog blijft. Dat is lastig met dit soort onweersbuien.”

Al tien dagen droog

De laatste keer dat er enige regen van betekenis viel, was op 4 augustus. Toen viel er in de regio Nijmegen en de Achterhoek zo'n 10 millimeter. In het westen van het Rivierengebied en op de Veluwe ging het om slechts een millimeter. "De locaties zullen verschillen, maar zo'n scheve verdeling gaan we maandag waarschijnlijk weer zien", aldus Willemsen.
De meeste buien verwacht hij maandag aan het einde van de middag en in de loop van de avond. Dinsdag blijft het dan weer droog, waarna er woensdag en donderdag nog meer regen valt. “Dat kan de natuur goed gebruiken, al gaat het tegen de grootschalige droogte niet veel helpen.”