Rivierengebied

Bij laagwater komt onze rotzooi naar boven: 'Zelfs de dijken zijn vervuilend'

Losse stukken worteldoek zijn schadelijk voor het milieu.
Losse stukken worteldoek zijn schadelijk voor het milieu. © Omroep Gelderland
BOVEN-LEEUWEN - Het water in de grote rivieren staat uitzonderlijk laag. De strandjes langs de rivieren zijn breder dan ooit en nodigen uit voor een barbecue door recreanten. Soms laten die de rommel achter, maar ook de dijken zelf blijken vervuilend.
Lambert Romijnders is van de zwerfafvalbrigade in West Maas en Waal. Hij is samen met andere vrijwilligers regelmatig te vinden langs de Waal. Rommel opruimen die de rivier aanvoert of zoals nu bij laagwater rommel die wordt achtergelaten door recreanten.
Ook dit weekend vond Romijnders blikjes en kapot gegooide flessen. Zo onnodig, vindt hij.
Vooral rond plekken waar een barbecue is gehouden blijft vaak rommel achter:
Jutten bij laagwater is ook rommel vangen
Maar het zijn niet alleen de recreanten die afval het milieu in brengen. Ook de overheid heeft geen schone handen. Froukje Balk is onderzoekster bij Schone Rivieren. Schone Rivieren brengt regelmatig verslag uit van wat er allemaal in en bij de rivieren aan rommel te vinden is. Ook zij ruimt mee op langs de Waal. Wat opvalt is dat er regelmatig stukken worteldoek worden gevonden en ook de draden waarmee de worteldoeken aan elkaar verbonden zijn.

'Microplastics afkomstig uit dijken zijn schadelijk'

De worteldoeken zijn gebruikt bij dijkverbeteringsprojecten en bij het aanpassen van kribben in de rivier. Het worteldoek moet de dijken beschermen tegen de doorgroei van wortels. "Het is gewoon plastic", zegt Balk, "en dat komt los en verdwijnt in steeds kleiner stukjes in het milieu. Deze microplastics zijn schadelijk."
Hoe het anders kan weet de onderzoekster niet, maar wel dat het anders moet. Volgens haar moet Rijkswaterstaat met een oplossing komen. "Eerder is ook geen worteldoek gebruikt in dijken", vertelt Balk. Tot er een oplossing is ruimen de vrijwilligers zo veel mogelijk losse rommel op.
Rijkswaterstaat zegt dat het opruimen van rommel die mensen achterlaten niet per se een taak is van de grondeigenaar. "Wij doen dit alleen als de rommel gevaar oplevert of hinder voor de scheepvaart. Wel ondersteunen we af en toe vrijwilligersinitiatieven door bijvoorbeeld containers te plaatsen waarin zij het afval kwijt kunnen", aldus een woordvoerder.