Liemers / Arnhem en omstreken

Granaten zoeken bij laagwater? Doe het niet, waarschuwt politie

Zoeken met een metaaldetector bij laagwater kan gevaarlijk zijn, zegt de politie.
Zoeken met een metaaldetector bij laagwater kan gevaarlijk zijn, zegt de politie. © Pxhere
BABBERICH - De politie roept op met laagwater niet met metaaldetectoren te struinen langs rivieren. "We moesten dit weekend al zes keer uitrukken voor aangetroffen munitie en explosieven", meldt ze op Twitter. Vooral langs de Waal duikt gevaarlijk spul op. We vroegen twee specialisten naar de zin en onzin van de oproep, Wil Kuijpers uit Babberich en Bodo Herzberg uit Hellendoorn.

Hoe gevaarlijk is zoeken met metaaldetectoren langs de rivieren met die lage waterstand?

Kuijpers: "In de omgeving van Arnhem en Nijmegen is er een plaatselijk verbod om met metaaldetectoren te zoeken. Dat heeft te maken met al dat oorlogsspul dat in de grond zit. Er zijn helaas altijd wel mensen die expres toch gaan zoeken, ik noem hen 'geen fijne kinderen'. Ze bezorgen ons een slechte naam. En het kan inderdaad gevaarlijk zijn. Een handgranaat of brisantgranaat herken je wel, maar er zijn ook projectielen die er uitzien als kogels en zo'n mooie bronzen kop hebben. Die zet je zo in een bankschroef om eens lekker mee aan de slag te gaan. Rotzakken zijn het. Er zit lading in en je bent zo een halve hand kwijt."

Als je iets vindt, mag je het dan houden?

Herzberg: "Je moet eerst toestemming hebben van de eigenaar van de grond waar je wilt zoeken. Vaak is dat een boer en die is zo gevonden. Maar bij een rivier is dat natuurlijk lastiger. Maar in heel veel gevallen doen eigenaars achteraf niet moeilijk."
Kuijpers: "Je mag graven tot dertig centimeter diepte. Het kan zijn dat je bij het zoeken op iets waardevols stuit. Als de vondst van waarde is, dan moet je die met de eigenaar delen."
Vondsten vooral langs de Waal
Een politiewoordvoerder meldt dat de vondsten onder meer zijn gedaan langs de Waal bij Lent, Nijmegen, Kekerdom en Druten en dat het gaat om explosieven en munitie uit de Tweede Wereldoorlog.

De oproep van de politie op Twitter leidt ook tot verbaasde reacties. "Dat suggereert dat het veiliger is als die munitie daar blijft rondslingeren", zegt iemand. " Een ander reageert: "Je zou ook kunnen zeggen: uitgelezen kans om die munitie eindelijk eens op te ruimen."

Dat politie stelt echter dat een dergelijke actie dan beter professioneel kan worden aangepakt, want de gevonden munitie is nog wel degelijk gevaarlijk. "Bovendien kost het de collega's veel tijd om bij de vondsten te komen, want die worden gedaan op afgelegen plekken", zegt de politiewoordvoerder.

De politie heeft het druk met gevonden explosieven en munitie. Is de waarschuwing 'ga niet op zoek' terecht?

Herzberg: "Eerlijk gezegd denk ik dat ze niet voor elk wissewasje willen opdraven. Ik heb nog nooit meegemaakt, en ik ben nu ruim 15 jaar actief, dat een vondst bij water leidde tot een gevaarlijke situatie."

Hoe ervaren moet je eigenlijk zijn om iets van waarde te vinden met een metaaldetector?

Herzberg: "Een machine moet je kennen, uit je hoofd leren zeg ik altijd. Dan kun je er bijvoorbeeld goud mee vinden. Ik was twee weken geleden nog in Berlijn en ik vond bijna veertig gram goud. Als je een apparaat niet kent, kun je behoorlijk lang zoeken voor je iets vindt."
Kuijpers: "Een brisantgranaat of handgranaat vind je ook wel met een goedkoop Chinees apparaat van een euro of 50 à 60."