Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Vogelgriep verdrijft de hoop in Gelderse Vallei: 'Wat kun je nog doen?'

Opnieuw vogelgriep in Gelderland.
Opnieuw vogelgriep in Gelderland. © ANP
MARKELO - Hoop gloorde er voor pluimveehouders in de Gelderse Vallei nadat er drie maanden lang nergens vogelgriep de kop opstak. Die hoop is de grond in geboord met een uitbraak in Lunteren. Vijfduizend legkippen worden geruimd en zeven omliggende pluimveebedrijven binnen een kilometer zijn ook de klos. "Die ophokplicht moet weg", klinkt het.
Pieter Bouw uit Voorthuizen is bestuurslid van LTO Noord Gelderse Vallei. Hij reageert terneergeslagen op het bericht dat in Lunteren een collega-pluimveehouder wordt geruimd.
"We wisten dat we er niet af waren", vertelt Bouw aan de telefoon. Hij wijst op een recente uitbraak in Dalfsen, bijna twee weken geleden. Hemelsbreed liggen Lunteren en Dalfsen zo'n 65 kilometer van elkaar. Bouw: "Je hoopt eigenlijk dat het ergens anders gebeurt, maar dat mag je natuurlijk zo niet denken, want het is voor iedereen even erg."

Steun voor getroffen boer

De Voorthuizenaar weet bij wie de uitbraak is en zegt nog contact met de getroffen kippenboer op te nemen. "Wat kun je nog doen? Je bent er voor deze mensen, je biedt ondersteuning." Voor zover hij weet is het de eerste uitbraak van vogelgriep bij het bedrijf in Lunteren.
Voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) Bart-Jan Oplaat zegt dat de sector zucht onder de ophokplicht die eind oktober 2021 begon na vogelgriep in Zeewolde (36.000 leghennen) en in juni gedeeltelijk weer werd ingetrokken. "We willen graag dat de ophokplicht stopt. Pluimveehouders met vrije-uitloopeieren zijn de klos."
Volgens Europese regels moeten vrije-uitloopeieren als scharrelei worden verkocht als de kippen zestien weken in een hok hebben gezeten. Daarvoor krijgen kippenboeren minder geld. Zij ontvangen dan de scharrelprijs die drie cent lager ligt. Per week kost dat een gemiddeld bedrijf 3000 euro aan inkomsten, zegt Oplaat. "Terwijl dit bij biologische kippen niet tot een afwaardering leidt. Het is een Europees regeltje dat we graag veranderd zien. Maar zoals bij alles in de EU is dat een traject van jaren."

Scharreleieren duurder

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt een doosje scharreleieren vergeleken met een jaar geleden 10 procent duurder is geworden. Sinds 2008 is sprake van een stijging.Die prijsstijging staat los van vogelgriep, zegt Oplaat. "Die wordt bepaald door de stijging van de grondstoffen voor het voer. De meeropbrengst in de winkel wordt voor een deel wel doorgegeven aan de pluimveehouder, maar dat dekt helaas niet de gestegen kosten voor de boer."
Door vogelgriep getroffen pluimveehouders krijgen de dagwaarde van de dieren vergoed uit een fonds, zegt de inwoner van Markelo. Dat fonds wordt gevuld door alle pluimveehouders in Nederland. "De schade die er later is door leegstand is wel voor eigen rekening. Daarnaast is er flinke schade door de langere ophokplicht, bedrijven met vrije uitloop krijgen dan een korting op de uitbetaling omdat de kippen niet meer buiten mogen lopen."
Oplaat heeft nog meer zorgen om de pluimveehouders die hij vertegenwoordigt. "We hebben maanden geen vogelgriep in de Gelderse Vallei gehad. Dit betekent dat het virus makkelijk binnenkomt. En we weten niet hoe dat gebeurt." De Wageningen Universiteit die er onderzoek naar doet, heeft volgens de NVP-voorzitter het antwoord op die vraag nog niet gevonden.