Gelderse Vallei

Vogelgriep duikt op in Gelderse Vallei: 'Dit heeft een enorme impact'

Ook de eieren op besmette pluimveebedrijven worden vernietigd.
Ook de eieren op besmette pluimveebedrijven worden vernietigd. © ANP
LUNTEREN - Voor het eerst in ruim drie maanden tijd is er vogelgriep ontdekt in de Gelderse Vallei. Het gaat om een legpluimveebedrijf in Lunteren met vijfduizend kippen. Alle dieren worden geruimd, evenals het pluimvee op zeven bedrijven die op minder dan een kilometer afstand liggen.
Lunteren behoort tot het epicentrum van de Nederlandse pluimvee-industrie. In een straal van 3 kilometer liggen nog eens dertig andere bedrijven. Die worden door de NVWA gescreend op vogelgriep.
Binnen 10 kilometer afstand gaat het zelfs om 235 bedrijven. Daar geldt per direct een vervoersverbod. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen vogels en eieren vervoerd mogen worden vanaf een pluimveebedrijf.
Dit heeft voor velen een enorme impact
De laatste keer dat er vogelgriep werd ontdekt in de Gelderse Vallei was begin mei, ook in Lunteren. In juni was er nog wel een besmetting in Hierden (gemeente Harderwijk).
Volgens landbouwminister Henk Staghouwer is de situatie zorgelijk. “Zeker met een besmetting in een pluimveerijk gebied zoals de Gelderse Vallei heeft dit voor velen een enorme impact. We moeten er rekening mee houden dat vogelgriep ook de rest van het jaar aanwezig is in Nederland.”

Kippenlockdown

In De Gelderse Vallei geldt al sinds afgelopen oktober een ophokplicht. In andere gebieden in onze provincie, zoals de Achterhoek en het grootste deel van het Rivierengebied, is de ‘kippenlockdown’ inmiddels opgeheven.
Bekijk hier het aantal pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei:
Deze kaart toont het daadwerkelijk gehouden aantal dieren per postcode zoals die door pluimveehouders zijn opgegeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het gaat om een gemiddelde over het jaar 2019, de meest recente data die beschikbaar is.

Zie ook: