Noord-Veluwe

'Zoek koelte in het bos, maar wees voorzichtig', zegt boswachter

Mountainbikers in het bos.
Mountainbikers in het bos. © Laurence Delderfield
ERMELO - Waar is het lekker koel? In het bos. Boswachter Alex Plantinga adviseert vooral het koele bos op te zoeken. “En je houdt meteen voor ons een oogje in het zeil, want we kunnen niet overal tegelijk zijn.”
Plantinga opereert op de Noord-Veluwe voor Staatsbosbeheer. Je kunt hem tegenkomen in het Speulder- en Sprielderbos, het Zwolsebos en het Zandenbos. En hij geeft zijn ogen goed de kost, want met die droogte zit een brand in een klein hoekje. Met mogelijk desastreuze gevolgen.
Eerder riepen de twee veiligheidsregio's die samen de Veluwe beheren de hulp in van inwoners en vakantiegangers om natuurbranden te voorkomen.
Plantinga kan jouw ogen en oren goed gebruiken in het bos, legt hij uit. "Je hoeft het bos met die droogte niet te mijden. Het is ook veel koeler in het bos, dat bezoek stimuleren we alleen maar. En wij kunnen niet overal tegelijk zijn.”
Maar het is wel oppassen geblazen, want droogte, natuur en vuur zijn een slechte combinatie. Plantinga: "Je merkt dat bepaalde boomsoorten iets meer last hebben van de droogte. Fijnsparren zijn veel gevoeliger voor plagen zoals de letterzetter en dat is nu al een paar jaar aan de gang.”

Hars

En naaldbomen bevatten hars, legt Plantinga uit. “Dat zijn de wat drogere bomen. Die lopen meer risico bij natuurbranden." Hars beschermt een boom als de bast beschadigd is tegen virussen en ongedierte, die het mogelijk op het binnenste van de boom hebben gemunt.
Maar hars is ook bloedlink. Hars brandt. Harshoudende houtsoorten zijn bijvoorbeeld populair onder mensen met houtkachels, omdat het hars snel brandt en het vuur snel naar hoge temperatuur brengt.
De boswachter zegt dat het omvormen van bossen naar meer loofbos goed is voor de biodiversiteit, maar ook gebeurt om kansen op bosbranden te verkleinen. "We willen meer loofhout aan de randen, zodat je van het ene bos naar het andere bos niet zo snel brand hebt. Dat zijn brandgangen van 10 tot 15 meter breed. Daaromheen wil je ook zoveel mogelijk loofhout hebben. Berken en eiken branden minder snel dan een grove den of een andere sparsoort.”
Dan nog drie tips van Plantinga als je met deze extreme droogte het bos in gaat.
  • Kom je met de auto, parkeer die dan niet in het hoge droge gras.
  • Ruim je rotzooi op en wees vooral voorzichtig met glas. Als de zon op glas schijnt, wordt dat glas heel heet en kan er brand ontstaan.
  • Voor rokers: gooi jouw sigarettenpeuk vooral niet in een heidegebied.
Zie ook: ons hitteblog