Rivierengebied

Bijzondere reuzenwaterlelie geeft geur en kleur

Matthijs laat zijn bijzondere lelie zien.
Matthijs laat zijn bijzondere lelie zien. © Eigen foto
IJZENDOORN - Het is iets bijzonders in de achtertuin van Matthijs Hazeleger uit IJzendoorn. Daar staat de victoria, de reuzenwaterlelie, in bloei. En dat is bijzonder.
"In mijn paleis staat de reuzenwaterlelie in bloei", vertelt Matthijs Hazeleger op Radio Gelderland. "De hitte zorgt ervoor dat hij er dit jaar vroeg bij is. Het water is natuurlijk warm. Je moet er snel bij zijn, want hij bloeit in de avond en de nacht. In de ochtend gaat hij dicht."

Ananasgeur

Hazeleger vindt het jammer dat je geen geur kunt uitzenden. "Er hangt een behoorlijke ananasgeur om heen", stelt hij. "Het is een avontuur. De bloem bloeit twee nachten per seizoen. Eerst in het wit, dan in het roze. Je ziet hem ook openspringen. Met een kwartier gaat hij van knop naar open. In de schemer begint dat. Die grote bladeren zijn ook geweldig. Met een doorsnee van een meter."
Hij legt uit dat hij de bloei ziet aankomen. "Voor de bloei gaat hij schuin liggen in het water. Dan ruik je die ananasgeur en weet je dat het gaat gebeuren."

'Leuk tijdens een borrel'

Er zijn niet veel mensen die particulier deze waterplant hebben. "Ik weet niet beter dan dat ik de enige ben", zegt Hazeleger. "In het wild zie je ze alleen in Zuid-Amerika. Maar misschien komen ze hier ook in het wild voor straks, met die klimaatverandering."
Hazeleger maakt een bijzonder moment van de bloei. "Het is leuk om de bloei met z'n allen te bekijken, zeker tijdens een borrel."