Achterhoek / Rivierengebied

Houtkachels enorm populair, schoorsteenvegers werken zich in het zweet

Meer houtstook betekent ook meer werk voor schoorsteenvegers.
Meer houtstook betekent ook meer werk voor schoorsteenvegers. © ANP
'S-HEERENBERG - Je zou het bij deze hitte niet verwachten, maar schoorsteenvegers hebben het druk. Meer mensen kiezen voor een houtkachel, nu de gasprijzen de pan uit rijzen. Schoorsteenvegers werken zich in het zweet om alle schoorstenen te vegen. Dit moet minimaal één keer per jaar gebeuren.
Met deze temperaturen zullen mensen hun houtkachel niet opstoken, maar dat betekent niet dat ze niet schoongemaakt hoeven te worden. “Het hele jaar door vegen wij de schoorstenen van onze klanten. Als je winter veilig wilt stoken, is het beter dat de schoorsteen voor die tijd is geveegd’, zegt Annie Jansen van de Oostgelderse Veegcentrale in ’s Heerenberg. “Dat gaat dus de hele zomer door.”
Vanaf half september neem we geen nieuwe klanten meer aan
In deze periode is er nog wel ruimte voor nieuwe klanten, maar dat duurt niet lang meer. “Vanaf half september neem we geen nieuwe klanten meer aan. Dan zitten we zo vol, dat gaat dan niet meer”, vertelt Annie. Haar man Hennie, die al ruim 12 jaar schoorsteenveger is, beaamt dat er bovendien een groot tekort is aan schoorsteenvegers in Nederland. “Ook is niet iedere schoorsteenveger betrouwbaar.”

Tekort

Boddeke in Twello meldt op de website dat het bedrijf geen nieuwe klanten aanneemt, omdat er een tekort is aan vegers. Ook zij hebben het razend druk met de grote vraag naar hun kachels en met meer mensen die hun schoorsteen laten vegen.
AHAA Schoorsteenveegbedrijf in Herveld sluit zich hierbij aan. “Het is met deze hitte geen weer om de kachel aan te steken, maar bij ons gaat het werk door”, zegt een medewerker van het bedrijf. “Er is nog wel plek in het hoogseizoen, dat is bij ons in het najaar, maar de agenda begint wel vol te raken. Het is een kwestie van goed plannen.”
De agenda begint vol te raken
Hoe vaak iemand zijn schoorsteen laat vegen is volgens deze medewerker afhankelijk van wat erover in je woonverzekering staat. “Het hangt ook af van welk soort kachel je hebt, op welke manier je stookt en welk hout je gebruikt. Bij vaste klanten weten wij wel of het nodig is om vaker dan één keer per jaar te laten vegen.”

Malafide schoorsteenvegers

AAHA ziet evenals de Oostgelderse Veegcentrale dat er meer malafide schoorsteenvegers op de markt opereren. “Er is geen gecertificeerd keurmerk voor schoorsteenvegers.”
Om te voorkomen dat je in zee gaat met een ‘beunhaas’, raadt de medewerker van familiebedrijf AAHA aan om goed de tarieven na te lezen op de website. “Er staat dan bijvoorbeeld dat het 45 euro kost en in kleine letters per meter. Of dan komen ze van het dak af en melden dat er van alles kapot is, terwijl dit niet zo is. Laat dit dan goed onderbouwen.”