Gelderse Vallei / Rivierengebied

Waarom Nijkerk en Culemborg zo populair zijn bij Randstedelingen

Bouw van nieuwe woningen.
Bouw van nieuwe woningen. © Pixabay
NIJKERK - Steeds meer Randstedelingen verhuizen naar Gelderland. Vooral de gemeenten Nijkerk en Culemborg zijn volgens het Centraal Bureau voor Statistiek in trek bij de huizenzoekers. Maar waarom?
Een belangrijke reden voor de verhuizing is volgens makelaar Jan van der Horst uit Nijkerk dat de huizen in zijn gemeente nog 'enigszins betaalbaar' zijn, als je ze met woningen in de Randstad vergelijkt. “Ook de centrale ligging van Nijkerk en de gemoedelijke sfeer spelen een rol.”

Nieuwbouw

De trek naar deze gemeente is volgens hem al een paar jaar gaande. “Bij een nieuwbouwproject in Nijkerk dat net succesvol is verkocht, zien we dat de helft van buiten Nijkerk komt”, vertelt Van der Horst. “We hebben best wel wat nieuwbouwprojecten en Nijkerk kan daarmee voorzien in de vraag van de mensen uit de Randstad naar een andere woning. Dat is een geluk voor Nijkerk. Dit zorgt voor groei.”
Overigens ziet Van der Horst niet alleen animo van bijvoorbeeld Utrechters, maar er is ook belangstelling uit Soest, Veenendaal en Almelo. Verhuizers waarderen volgens de makelaar dat de groene zoom van de Veluwe in de gemeente Nijkerk begint. "De ligging is een kwartier van de polder en in een kwartier ben je in de bossen."
Utrecht, Het Gooi, Bilthoven, ze verhuizen allemaal hierheen
Makelaar Linda van de Ridder ziet ook dat de trend een tijdje gaande is. “Utrecht, Het Gooi, Bilthoven, ze verhuizen allemaal hierheen.” De mensen die bij haar makelaarskantoor aankloppen, geven aan dat woningen in de Randstad te duur zijn. “Ze komen vanuit de grote stad om hier rustiger te wonen en toch centraal te zitten. Ze blijven wel werken in de Randstad, ondanks de files.”

Huis met tuin

Makelaars in Culemborg signaleren ook dat steeds meer Randstedelingen voor de gemeente Culemborg kiezen als woonlocatie. “We zien die trend en die mensen konden ook flink overbieden”, zegt Loes Philippi van Pim van Veen Makelaardij.
Het gaat dan om mensen uit steden als Utrecht, Amsterdam, Haarlem en Den Haag. De woningen waar ze naar zoeken zijn divers. “Het gaat daarbij wel om een huis met een tuin. Soms kiezen ze voor een opknapper.”
Zie ook: