Rivierengebied

Nijkerk overspoeld met Randstedelingen (en zo populair is jouw gemeente)

Woningen aan de Rondel in Nijkerk naast het spoor.
Woningen aan de Rondel in Nijkerk naast het spoor. © ANP
NIJKERK - Steeds meer Nederlanders vertrekken vanuit de Randstad naar onze provincie. Vooral de gemeenten Nijkerk en Culemborg zijn daarbij in trek, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vorig jaar verhuisden iets meer dan 75.000 inwoners vanuit de Randstad naar een gemeente daarbuiten. Dat is het hoogste aantal deze eeuw. Volgens het CBS gaat het vooral om meer 30-plussers die het stedelijke gebied.
Van alle gemeenten in ons land heeft Nijkerk het hoogste ‘verhuissaldo’ met de Randstad. Daarbij gaat het om 15,6 op de duizend inwoners. Culemborg staat achter het Zeeuwse Noord-Beveland op de derde plek, met een verhuissaldo van 12,5.

Verder weg wonen

Nijkerk en Culemborg liggen nog relatief dicht tegen de Randstad aan. Volgens CBS-hoofdsocioloog Tanja Traag gaat het vaak om mensen die wel in de Randstad blijven werken, maar wat verder weg gaan wonen.
Anders is dat bijvoorbeeld in de Achterhoek, waar een gemeente als Lochem populair is. "Dan heb je het vaak over hogere leeftijdsgroepen, die niet meer veertig uur op een werkplek hoeven te zijn”, aldus Traag tegen de NOS.

Lingewaard niet in trek

Vanuit sommige gemeenten vertrekken juist meer inwoners naar de Randstad dan andersom. Dat is vooral het geval in studentensteden zoals Wageningen. Daar vertrekken veel pas afgestudeerden richting het westen vanwege werk. Ook in de gemeente Lingewaard trokken er net iets meer mensen naar de Randstad dan andersom.
Bekijk op deze kaart hoe populair jouw gemeente is onder Randstedelingen: