Gelderse Vallei

Hitte is strop voor Oogstfeest, organisatie loopt 14.000 euro mis

Tijdens het oogstfeest kunnen bezoekers 'surfen' over het weiland.
Tijdens het oogstfeest kunnen bezoekers 'surfen' over het weiland. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Meer dan een half jaar zijn ze bezig geweest met de voorbereiding, maar het blijkt allemaal voor niets. Voor het derde jaar op rij gaat het Oogstfeest bij Boerderijmuseum De Bovenstreek in Oldebroek niet door, dit keer vanwege de hitte. "Zoiets verplaats je niet zomaar een weekje."
Liever had Nicolet Hoorn het heel anders gezien. "Vorige week plaatste ik nog een berichtje op sociale media. 'Het wordt lekker weer, dus kom allemaal', stond daarin. Maar nu wordt het gewoon té warm."
De voorzitter van het Boerderijmuseum begrijpt dat er geen andere optie was dan het Oogstfeest af te gelasten. "Als het zo warm is, gelden er allerlei hitteprotocollen voor het vervoer van dieren. Vanaf 27 graden ben je al behoorlijk beperkt, vanaf 35 graden mag je helemaal niets meer. Dat is heel goed, maar we zagen al wel aankomen dat het komende zaterdag te warm wordt. Dus we waren niet heel erg verrast toen de eerste organisatie afzegde."

'Je moet het ook niet willen'

De schapen voor de traditionele schapenkeuring waren de eersten die afgezegd werden, niet veel later gevolgd door de koeien. "We hebben hier een open terrein waar we het feest op organiseren. We hebben wel nagedacht over het aanbrengen van extra schaduw, maar dat kon nooit genoeg zijn. En 's middags mag het vee gewoon niet vervoerd worden, en dat moet je ook niet willen."
Voor bezoekers betekent het een evenement minder, maar voor het Boerderijmuseum betekent dit veel meer. "We zijn hier al zo lang mee bezig. Dit is hét evenement in het jaar voor ons", vertelt Hoorn. "We hebben hier klederdrachtgroepen, kraampjes met standhouders, verschillende veekeuringen. Dat soort groepen leggen we in augustus of september al vast voor het jaar daarna, een jaar van tevoren dus. En ook de Belzen, de paarden waarachter we over het weiland kunnen surfen, worden al ruim van tevoren vastgelegd."

'Zonder dieren en groepen geen Oogstfeest'

Dat laat ook gelijk zien waarom het Oogstfeest niet zomaar een weekje later gehouden kan worden. "Die groepen reizen allemaal rond langs verschillende evenementen. Volgende week zijn die dus op een heel andere plek in het land. En zonder al die dieren en groepen is het geen echt Oogstfeest, dan kunnen we niet genoeg van de traditionele boerderij laten zien."
We zijn er een half jaar lang echt druk mee
Vanaf februari beginnen de echte voorbereidingen normaal gesproken. "Dan wordt het hele programma in elkaar gezet, maken we een verdeling van de kraampjes, kijken we wat we nodig hebben aan materialen en producten, stellen we een tentoonstelling samen, regelen we alle vergunningen, kijken we waar we borden kunnen plaatsen en hebben we contact met allerlei soorten media", somt Hoorn op. "We zijn er een half jaar lang echt druk mee. We stemmen er zelfs onze vakantie op af."

3500 bezoekers per jaar

En nu gaat het hele feest niet door. En dat is niet alleen voor de organisatie vervelend vanwege de verloren tijd. "Er komen hier jaarlijks ongeveer 3500 bezoekers op het Oogstfeest af, uit het hele land. Als we al onze kosten er vanaf trekken, houden we aan het eind van de dag ongeveer 14.000 à 15.000 euro over. Dat is een heel groot bedrag voor ons, precies wat we nodig hebben om rond te komen aan het einde van het jaar."
Het is nu al drie jaar op rij, dat is wel bijzonder sneu
Maar ook de afgelopen twee jaar ging het Oogstfeest niet door, toen vanwege corona. "We hadden wel een buffer, zodat we het zouden kunnen opvangen als het Oogstfeest een keer niet door zou gaan. Maar nu is dat al drie jaar op rij, dat is wel bijzonder sneu. Ik heb nog geen idee hoe we dit op kunnen vangen, want zoveel gemiste inkomsten heb je niet zomaar ergens anders terugverdiend."

Pannenkoekenmix niet geretourneerd

Eén geluk heeft het museum wel: tot nu toe vraagt geen van de geannuleerde stichtingen geld voor de annulering, en ook de meeste producten mogen gratis terug naar de leveranciers. "Behalve de pannenkoekenmix, die moeten we wel afnemen. Maar daar gaan we gewoon gebruik van maken natuurlijk", zegt Hoorn. "Dus wie komende zaterdag een pannenkoek of Kruudmoes wil, kan dat bij ons komen kopen."
We lopen echt veel te veel inkomsten mis op deze manier
En daarna? "We zullen iets moeten verzinnen, want we lopen echt veel te veel inkomsten mis op deze manier. Eerst nu alles regelen, en daarna gaan we nadenken over alternatieve acties." En over twee weken is de eerste vergadering al weer voor volgend jaar. "Ja, we zullen de eerste organisaties al vast moeten leggen voor het Oogstfeest van volgend jaar. De voorbereidingen beginnen gelijk."