Gelderse Vallei

Reanimatie heeft grote impact op zwembadpersoneel: 'Dit vergeet je niet meer'

Hulpverleners bij het zwembad in De Glind.
Hulpverleners bij het zwembad in De Glind. © Persbureau Heitink/William Harthoorn
DE GLIND - Bij het openluchtbad Splash in De Glind was het woensdag flink schrikken, toen een bezoeker gereanimeerd moest worden. Het zwembad is wel weer open voor bezoek, maar de klap blijft groot voor het personeel. "We gaan door, maar het blijft heftig", zegt Frank Zevenbergen, coördinator bij Splash.
Ambulances en een traumahelikopter spoedden zich woensdag kort voor 18.30 uur naar het bad. Volgens getuigen werd het slachtoffer in het water onwel en lag de 74-jarige man kort op de bodem. Volgens Frank Zevenbergen, de coördinator van het zwembad, was dit moment voor iedereen die erbij was erg intens. "Het was echt schrikken, je probeert hier altijd op voorbereid te zijn, maar wanneer het echt gebeurt blijft het heftig."

'Dit vergeet je niet meer'

Frank was op het moment dat de man onwel werd niet bij het zwembad, maar vertelt dat hij zo snel als hij kon probeerde te komen. "Toen ik hoorde wat er aan de hand was, liet ik alles vallen en ben ik zo snel mogelijk gekomen. Ik ben blij dat ik kon helpen, maar dit vergeet je niet snel meer."
Met het slachtoffer zou het nu naar omstandigheden goed gaan, vertelt Zevenbergen. "We zijn blij om te horen dat de man nu stabiel is, dat geeft wel het gevoel dat we goed gehandeld hebben, in hoeverre dat het kan."

Samen gaan we door

Donderdag heeft het team besloten om 'gewoon' weer open te gaan. "We zijn samengekomen. We twijfelden even maar het voelde beter om toch door te gaan samen."
Tot verrassing van het hele team was het ook direct de drukste dag van het jaar. "Natuurlijk speelt het mooie weer hier een rol in, maar we merken dat ook veel bezoekers komen om even steun te betuigen, dat is heel prettig." Het team heeft vooral ook veel steun aan elkaar vertelt Frank. "We zijn een hecht team, we kunnen het er veel met elkaar over hebben en dat helpt om weer de volgende dag klaar te staan voor anderen."