Rivierengebied

Reeks branden teistert Druten: 'Het kan zomaar weer gebeuren'

Buurtbewoners hebben een onveilig gevoel na de branden.
Buurtbewoners hebben een onveilig gevoel na de branden. © Persbureau Heitink/Omroep Gelderland
DRUTEN - Druten is opgeschrikt door zeker vijf branden in korte tijd. Auto's gingen in vlammen op, maar ook een coniferenhaag. Alle branden vonden de afgelopen dagen plaats in de (late) avonduren. "De vonken sprongen de tuin in en de as kwam naar beneden", zegt een buurtbewoner.
"Het was flink schrikken. We hebben nog steeds de angst in de benen. Je weet niet wat je overkomt. Je ligt in bed en ziet opeens vonken achter je huis", zegt een Drutenaar. "Je denkt: wat is er aan de hand? Dan zie je dat er brand is en schrik je wel heel erg."
Bekijk hier hoe de buurt reageert na de verschillende branden:
Druten opgeschrikt door reeks branden: 'Dit moet echt stoppen'

'Vonken sprongen in tuin'

"De vonken sprongen de tuin in en de as kwam naar beneden. Onze dakkapel had zo mee kunnen gaan. Dan realiseer je pas de ernst van de situatie", vervolgt hij. "Ik ga een bewakingscamera ophangen. Ik weet dat je de politie ermee kan helpen en het geeft een veilig gevoel. Want ik slaap nog wel, maar het blijft in je achterhoofd zitten. Het kan zomaar weer gebeuren."
Het kan bij iedereen gebeuren
Ook twee buurtbewoonsters hebben een onveilig gevoel. "Ik zag heel veel rook bij de buren. Verschrikkelijk. Het is hopeloos en ook link hoor. Daar schrik je van. Wij hebben ook een heg en auto's. Het kan bij iedereen gebeuren", zegt de ene vrouw. "Het is schandalig. Dat mensen zoiets doen. Van de spullen van een ander hoor je af te blijven", vult de ander aan.
De politie heeft woensdag een getuigenoproep gedaan in verband met de reeks branden in Druten. Die hebben gewoed op de Vijverhof, Steenakker, Bieskamp, Vlakker en aan het Heufke.

Extra surveillance

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammersveld van Druten laat weten dat ze het heel vervelend vindt voor de mensen die het betreft. "Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Ik begrijp ook goed dat er mensen zijn in deze buurten die zich nu zorgen maken."
Het mag duidelijk zijn dat dit echt moet stoppen
Ze laat weten dat de politie extra surveilleert in de betreffende buurten. "Het mag duidelijk zijn dat dit echt moet stoppen. Daar is alles op gericht." De burgemeester hoopt daarbij op de hulp van de bewoners. Ze roept hen op direct contact op te nemen met de politie als ze dingen signaleren die niet kloppen.