Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Deze parel tussen Arnhem en Nijmegen is allesbehalve verborgen

ELST - Kanoën, fietsen en wandelen door een landschapspark dat zich uitstrekt van Arnhem tot Nijmegen. Park Lingezegen is niet alleen in trek bij recreanten, ook heel veel verschillende soorten vogels hebben het park ontdekt. Daar zitten soorten bij die je normaal gesproken alleen in de dierentuin verwacht.
Met hun lepelvormige snavel stappen lepelaars op hoge poten door het rietmoerasgebied in Park Lingezegen op zoek naar stekelbaarsjes en kikkers. Eerder dit jaar streek er zelfs een flamingo neer, vertelt Youri Jongkoen van het park trots. Op zijn fotocamera die hij mee heeft, heeft Jongkoen een grote telelens geschroefd. "Roerdomp, blauwborst, baardman... je kunt hier van alles tegenkomen."
Luister naar het eerste deel van de radioreportage:

Roerdomp zette buurt op stelten

Omwonenden moesten in het begin nog weleens wennen aan sommige nieuwe parkbewoners. Zo zorgde de roerdomp maandenlang voor commotie in Elst. Het raadselachtige geluid van de reigerachtige vogel zorgde voor klachten vanuit de wijk Westeraam. Buurtbewoners dachten dat een stuw verantwoordelijk was voor het onverklaarbare 'mechanische geluid' in de late uurtjes. Medewerkers van Waterschap Rivierenland vervingen meerdere onderdelen van de stuw, maar het 'hoemp hoemp hoemp'-geluid verdween niet. Uiteindelijk loste een natuurkenner het raadsel op: Het was de baltsroep van een roerdomp.
Bij Elst strekt Park Lingezegen zich uit langs beide kanten van de snelweg A325. Even ten zuiden van recreatiegebied de Rijkerswoerdse Plassen wuiven de rietpluimen mee met de wind. Hier ligt een kanostoep, zodat dit deel van het park ook vanaf het water kan worden verkend. De eerste plannen voor het landschapspark werden in 1993 gemaakt, om te voorkomen dat de steden Arnhem en Nijmegen aan elkaar zouden groeien. Sinds twee jaar is het maar liefst 1.700 hectare grote gebied klaar, maar ook nu nog kunnen mensen met nieuwe ideeën voor park Lingezegen zich melden.
Luister naar het tweede deel van de radioreportage:
De parkorganisatie van Lingezegen werkt samen met meer dan veertig lokale beheerders. Het gaat bijvoorbeeld om boeren, eigenaren van voedselbossen, schaapherders en groene vrijwilligersorganisaties. Zij zorgen voor het onderhoud van de paden, maar oogsten ook de producten die in het park worden verbouwd. Het zorgt voor een grote lokale betrokkenheid bij het park, vertelt Jongkoen.

Verdwenen kasteel

In het noordelijk deel van het park liggen twee lange oprijlanen naar het inmiddels verdwenen kasteel De Parck, dat in 1819 werd gesloopt. "Je kunt hier bijna de koetsen met daarin de adel overheen zien komen op weg naar hun kasteel." Het water en het riet hebben hier plaatsgemaakt voor weilanden en (voedsel)bossen. In dit gebied kun je onder andere steenuilen tegenkomen.
De groene buffer tussen Arnhem en Nijmegen moet de twee grootste steden van Gelderland uit elkaar houden. Maar hoe ziet Jongkoen de toekomst van het park, nu ruimte door een woningentekort en de energietransitie steeds schaarser wordt? Hij legt het uit in de radioreportage hieronder...
Luister naar het tweede deel van de radioreportage:
Het park dat juist met het doel is aangelegd om de grootste steden van Gelderland uit elkaar te houden, mag dan wel klaar zijn. "Af is het nooit", concludeert Jongkoen. Ook in de toekomst zal de ontwikkeling van Park Lingezegen doorgaan.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.