Stedendriehoek

Met 33 graden rijdt Gerty op de strooiwagen

ZUTPHEN - In de tijd dat we onszelf inpakken met een muts en handschoenen, zie je ze meestal rijden: strooiwagens. Maar in Zutphen rijden de mannen van de strooidienst ook nu rond. Door de hoge temperaturen kan het asfalt namelijk, net als in de winter, beschadigen.
En dus is Gerty Dommerholt deze week op pad om wegen waar veel wordt gedraaid en gekeerd te voorzien van een laagje zout. Met name nieuw asfalt en rotondes kleuren wit. "Op dat draaipunt op een rotonde bijvoorbeeld komt meer druk. Daar waar het asfalt wat slapper, wat warm is, zou het wat meer naar buiten kunnen worden gedrukt. Dan kun je schade krijgen."
Doordat het asfalt op sommige plekken 45 graden wordt, kan het op die draai- en keerpunten bol gaan staan. Het strooizout moet ervoor zorgen dat het wegdek wat afkoelt. "Met het zout proberen we de temperatuur een beetje omlaag te brengen."
Dommerholt vertelt in deze video hoe het werkt:
Gerty strooit zout op de wegen met 33 graden
Achter het stuur van de strooiwagen legt Dommerholt uit hoe het werkt. "Zout heeft een koelende werking op het asfalt. Het trekt wat vocht aan en het heeft een klein beetje een reflecterende werking. Dat zorgt ervoor dat het asfalt wat minder te leiden heeft van de hitte."
Terwijl het zweet iedereen tussen de billen staat, rijdt Dommerholt dus op en neer naar de zoutopslag op de gemeentewerf. Daar laadt hij de strooiwagen vol zout, zodat hij een ongeveer vier uur durende route door de gemeente Zutphen kan volmaken.

Verbaasde blikken

Het uitzicht op de strooiwagen ziet er voor hem wat anders uit dan hij gewend is. "Normaal zitten we in de winter met de verwarming op standje onbenullig, en nu staat de airco aan." Sneeuw en ijzel, 's winters zijn de omstandigheden heel anders dan op deze zomerdag. "Dan heb je met hele andere elementen te maken en moet je oppassen voor gladdigheid."
De muts, laarzen en handschoenen heeft Dommerholt tijdens deze dienst ingeruild voor een t-shirtje. "Ja heel apart, normaal zit ik hier met een warme jas aan en nu heb ik het zweet op m'n voorhoofd staan." Gebeurt het nou vaak, in de zomer strooien? "Nee, af en toe, dit jaar is het volgens mij al twee keer eerder gebeurd. Meestal tijdens een hittegolf."
Verbaasde blikken krijgt de strooidienst deze dagen wel. "Sommige mensen snappen er niks van. Het beeld is ook heel gek. Plus 30 graden en een strooiwagen. Maar het helpt en functioneert, dus we moeten het doen."