Achterhoek

Teruggekeerde KiVaDa in Ulft mist vrijwilligers

Teruggekeerde KiVaDa in Ulft mist vrijwilligers
Teruggekeerde KiVaDa in Ulft mist vrijwilligers © REGIO8
ULFT - De Kinder Vakantie Dagen (KiVaDa) in Ulft zijn na een gedwongen coronapauze van twee jaar terug van weggeweest, en de organisatie merkt net als veel evenementen en verenigingen een gebrek aan ervaren vrijwilligers. Oude IJsselstreek biedt een helpende hand om de tradities in de gemeente te bewaren.
“Daarbij is de Naoberschap, waar wij in de Achterhoek bekend om staan, wel heel belangrijk”, aldus wethouder Marco Bennink, die als vrijwilliger aanwezig was, tegen mediapartner REGIO8. “Je ziet toch dat het de afgelopen jaren, misschien door corona, is teruggevallen.” Waar de kinderen stonden te springen om weer naar de KiVaDa te komen, merkte de organisatie dat het bij de vrijwilligers wel anders was. “We hadden ergens de hoop dat de mensen er weer heel veel zin in hadden omdat we een paar jaar niks konden”, laat voorzitter Mark Vet weten. “Maar wij zagen bij het aanmelden van de vrijwilligers dat het mondjesmaat binnen liep en dat wij uiteindelijk in de knoei zaten en maar zeventien van de vrijwilligers hadden overgehouden. Terwijl wij er normaal tussen de veertig en vijftig hadden.”
Uiteindelijk is het gelukt om de organisatie rond te krijgen. Kinderen konden vier dagen lang ravotten, hutten bouwen en knutselen. Voor Bennink was het helpen als vrijwilliger een goede invulling van zijn vakantie als wethouder: “Ik sta hier nou echt als vader en mijn kinderen zijn hier ook bij de KiVaDa. Ik vind dat ik daarin een voorbeeld moet zijn en daarom sta ik hier als vrijwilliger.” Niet alleen met vrijwilligerswerk kan de gemeente helpen volgens Bennink, ook verenigingscoaches en de afdeling sociaal werk kunnen ondersteuning bieden aan partijen in een soortgelijke situatie.

Volgend jaar weer

Hoewel het een editie met uitdagingen is, komen de Kinder Vakantie Dagen volgend jaar sowieso terug. “In de voorbereiding is het soms nog wel een beetje afzien om alles rond te krijgen”, aldus Vet. “Als je dan zo op het veld staat en je ziet al die blije kindergezichten dan weet je waar je het voor doet.”