Achterhoek

Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest: 'Ik had een machteloos gevoel'

De blokkade bij Westendorp.
De blokkade bij Westendorp. © 112Achterhoek-nieuws
VARSSEVELD - Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre heeft 80 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week opgelegd gekregen voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.
"Ik had een machteloos gevoel. Ik voel me bedreigd door wat er gaat gebeuren en maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf en gezin", zei de verdachte donderdag tijdens een snelrechtzitting in de rechtbank in Arnhem.

Op heterdaad betrapt

De varkenshouder werd op heterdaad betrapt. De rechter achtte voldoende bewezen dat hij samen met anderen de af- en oprit naar de snelweg A18 heeft versperd, wat voor een gevaarlijke situatie zorgde, en dat hij afvalstoffen heeft gedumpt. Volgens de officier van justitie ging het om zaagsel, mest en stro. "Demonstreren is een grondrecht. En het is begrijpelijk dat de stikstofplannen veel emotie oproepen. Maar je overtreedt een grens als je gevaarlijke situaties creëert", aldus de officier.
De man heeft bekend dat hij stro heeft gestort, met een trekker zonder kenteken. Met wie hij actievoerde, wil hij niet zeggen. De actie was een initiatief van een samenwerkingsverband van boeren in de Achterhoek. "Ik sta niet achter de actie, maar vond wel dat ik iets moest doen", vertelde de varkenshouder aan de rechter.

Meerdere aanhoudingen

Boeren protesteren al tijden tegen de stikstofplannen van het kabinet. De afgelopen weken is meerdere keren op diverse snelwegen afval gedumpt of zijn hooibalen in brand gestoken. Meerdere personen zijn de afgelopen tijd opgepakt.
De officier van justitie had een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist, de rechter besloot dit vandaag tijdens een terug te brengen tot 80 uur en een week voorwaardelijke celstraf. Daarnaast moet de varkenshouder voor de geleden schade 3.600 euro betalen aan Rijkswaterstaat. De verdachte en het OM gaan niet in hoger beroep.