Rijk van Nijmegen

Ziek worden door de airco: feit of fabel?

Een op de vijf huishoudens heeft een airco in huis.
Een op de vijf huishoudens heeft een airco in huis. © ANP
NIJMEGEN - Met de hete dagen draaien airco's overuren op kantoren, maar ook steeds vaker thuis. Circa één op vijf huishoudens in Nederland heeft inmiddels een airco, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Hoe ga je dan verstandig met het apparaat om zodat je er bijvoorbeeld niet ziek van wordt? Kun je überhaupt ziek worden van de airco?
Volgens Luuk van de Rijt, KNO-arts bij het CWZ Nijmegen, kun je niet ziek worden van het apparaat zelf. "Het is één van de fabels dat je van een airco verkouden zou kunnen worden. Je wordt verkouden door een virus en niet door een airco", zegt de Nijmeegse KNO-arts.
Wel plaatst hij een kanttekening: een airco kan wel een virus helpen te verspreiden. "Het kan zijn dat er een virus in de airco zit, bijvoorbeeld als de filters niet goed worden schoongemaakt. In theorie zou het virus dan verspreid kunnen worden."

Slijmvliezen

Een airconditioning neemt warme lucht op en blaast koude en droge lucht uit. "Als je heel veel droge lucht inademt, kunnen je slijmvliezen uitdrogen, zeker als het temperatuurverschil met buiten groot is. Je krijgt dan irritaties aan je slijmvliezen. Zo kun je bijvoorbeeld een verstopt gevoel in je neus ervaren", legt Van de Rijt uit. "En dat kan dus wel een gevoel van ziekte veroorzaken."
Hoe ga je dan verstandig met de airco om? "Het is belangrijk om niet al te grote temperatuurverschillen met buiten te creëren. Zorg er ook voor dat de filters van de airco goed gecontroleerd worden. Als dat niet gedaan wordt, kan ik mij voorstellen dat er virussen op komen."