Rivierengebied

Aanhoudende hitte en een beregeningsverbod: fruittelers vrezen zonnebrand

Erik van Haarlem in zijn boomgaard aan de Bulksteeg in Buurmalsen.
Erik van Haarlem in zijn boomgaard aan de Bulksteeg in Buurmalsen. © Omroep Gelderland
BUURMALSEN - De Betuwse appels zuchten onder de hitte. Voor fruittelers is dat spannend zo vlak voor de oogst. Hoewel zon de vruchten zoet maakt en doet rijpen, is te veel zon rampzalig. Nu heeft het waterschap woensdag ook nog een beregeningsverbod ingesteld. Hoe gaan de telers daarmee om?
Erik van Haarlem heeft nog geen klagen in zijn boomgaard aan de Bulksteeg bij Buurmalsen. De appels en peren hangen er een paar weken voor de oogst mooi bij. Het water in de sloot staat hoog, zo dichtbij de Linge en de pomp draait. "We gebruiken druppelbevloeiing", verklaart de fruitteler. "Dat mag want het geeft veel minder verdamping dan beregenen met een sproeier. Het echte watergeven doen we overigens 's nachts."
Het beregeningsverbod geldt voor oppervlaktewater tussen 7.00 en 19.00 uur in een deel van het gebied van Waterschap Rivierenland, waaronder de Betuwe. Waar dat voorhanden is, mag grondwater nog wel opgepompt en gebruikt worden.

Zonnebrand

Van Haarlem, voorman van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), ziet de komende dagen met vertrouwen tegemoet. Al is het oppassen met de appels. Wanneer deze te heet worden, krijgen ze zonnebrand en kun je ze weggooien.
"Als de vrucht pal in de zon hangt en de instraling is zo enorm dan wordt de vrucht eigenlijk gekookt onder de schil", vertelt hij. "Dat verdraagt hij gewoon niet. Een aantal dagen later zie je een bruine verkleuring en dan is de vrucht waardeloos."

Uitzondering

Om die reden maakt het waterschap een uitzondering voor de appeltelers. Zij mogen tussen 13.30 en 17.30 uur toch sproeien. De appels krijgen dan een verkoelende nevel. Zolang het kan, meldt het waterschap daar nadrukkelijk bij. De fruitteler is er blij mee, al is het op dit moment nog niet nodig, maar de grootste hitte moet nog komen.
"En dan is het keihard nodig", zegt Van Haarlem. "Op het moment dat de instraling van de zon zo toeneemt, zullen we het gewas moeten koelen. Anders geeft het verbranding en dat kan wel oplopen tot een derde van het aantal vruchten dat je aan de boom hebt."
Het is in ieders belang dat de regels van het waterschap goed nageleefd worden, vindt de NFO. Net als andere agrarische organisaties hebben ze een oproep gedaan aan de leden om dit te doen. "Zo houden we het met z'n allen het langst vol", zegt Van Haarlem. "Bij overtredingen zal het waterschap optreden, maar dat moeten we zien te voorkomen."
'De appels koken in de hitte, die moeten we koelen', vertelt Erik van Haarlem van de Nederlandse Fruittelers Organisatie:
De Betuwse appels zuchten in de hitte